Granola potrójnie orzechowa

Granola potrójnie orzechowa
Zdjęcie - Granola potrójnie orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Orzechy... mogłabym je pochłaniać zawsze i wszędzie, w każdych ilościach. Przygotowując tą granolę uznałam, że orzechów nie będę sobie żałować. W składnikach bowiem jest i masło orzechowe, i orzeszki ziemne i nawet olej arachidowy. Na dobrą sprawę orzeszki ziemne w trzech odsłonach. Orzeszki są słone, masło lekko też, ale nie bójcie się - smak jest znakomity. I jaki zapach!

Granolę potrafię wyjadać prosto z pojemniczka na sucho - swoją drogą moja najlepsza przekąską przed porannym bieganiem, kiedy trzeba wyjść za 15 minut. Dodaje energii i jednocześnie nie obciąża. A w standardowej wersji polecam po prostu z jogurtem - będzie pysznie.



Składniki:
  • 3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1/3 szklanki oleju arachidowego
  • 6 kopiastych łyżek masła orzechowego
  • 2 szklanki orzechów ziemnych solonych

Piekarnik nagrzać do 150 stopni (170 przy termoobiegu).
Do garnuszka wlać olej, dodać masło orzechowe i lekko podgrzać do wymieszana oleju z masłem. Tak powstałym płynem zalać płatki owsiane. Całość dobrze wymieszać.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, a następnie wysypać na nią płatki. Rozprowadzić równomiernie na jej powierzchni i włożyć blachę do piekarnika.
Piec ok. 45-60 minut - w zależności od tego jak bardzo zarumienioną granolę lubimy i jak szybko podpieka nasz piekarnia. U mnie było to dokładnie 50 minut. Koniecznie mieszać płatki co 15 minut aby się równo podpiekły. Orzechy polecam dorzucić do płatków po upływie 30 minut, ponieważ rumienią się znacznie szybciej i uwierzcie mi, że gdyby siedziały godzinę w piekarniku razem z płatkami, to byłyby czarne (tak właśnie zrobiłam przy pierwszej próbie, ale ciiiii :)))


Zdjęcie - Granola potrójnie orzechowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Kategorie przepisów