Granola o smaku piernika

Granola o smaku piernika
Zdjęcie - Granola o smaku piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Domowa granola o smaku piernika doskonale poradziła sobie w roli poświątecznego śniadania. Z czym jedzona? Z mlekiem, jogurtem lub jako dodatek do owsianki. Może również służyć jako samodzielna przegryzka albo.. posypka do ciast. Zdjęcie - Granola o smaku piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami / przepis własny/ - 2 szklanki płatków owsianych górskich - 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych - 1 szklanka pomieszanych pestek z dyni i słonecznika - 1/2 szklanki wiórek kokosowych - 1/2 szklanki grubo posiekanych migdałów - 1/2 szklanki suszonej żurawiny - 1/2 szklanki brązowego cukru - 1/2 szklanki syropu z agawy - 3 łyżki oleju słonecznikowego - 3 łyżki korzennej przyprawy do piernika - 1 łyżeczka esencji waniliowej
W misce mieszamy płatki owsiane, wiórki kokosowe, migdały, żurawinę i pestki. W garnuszku umieszczamy cukier, syrop z agawy olej, przyprawę piernikową i esencję waniliową. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy jeszcze przez ok. 2 minuty do momentu, aż rozpuści się cukier. Tak powstały syrop wylewamy na składniki sypkie. Mieszamy do momentu, aż wszystkie pokryją się syropem. Zawartość miski przesypujemy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Po tym czasie mieszamy granolę, aby miała szansę równomiernie się zezłocić. Powtarzamy to co 5 minut, przez kolejne 25 . Kiedy gotowa granola nieco ostygnie rozdrabniamy ją rękami pozbywając się co większych kawałków. Umieszczamy w szczelnym słoju (jak na zdjęciu). Smacznego!:)

Zdjęcie - Granola o smaku piernika - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów