Granola domowa z tahini
Granola domowa z tahini. Wersja na lato :) Granolę przygotowuję w domu od czasu, gdy sklepowe mieszanki zaczęły rozczarowywać nas coraz bardziej. Tłuszcze utwardzone, syrop glukozowo-fruktozowy i inne niekoniecznie potrzebne dodatki coraz częściej pojawiają się w gotowych mieszankach. Do tego każdy wygrzebywał coś czego nie lubi, albo nie może rozpoznać. Ten przepis jest jednym z miliona pomysłów na granolę. Skomponowany z myślą o letnim śniadaniu w towarzystwie dużych ilości świeżych owoców. Jeżeli chcielibyście dodać suszone owoce, wystarczy wmieszać je po upieczeniu mieszanki. Synek starszy stwierdził, że "to najlepsze płatki na świecie. Całym!" Ta granola wygrała nawet z pewnymi cynamonowymi kwadracikami, a to nie łatwe zadanie. ;) Mogę, więc z pełną odpowiedzialnością napisać gorąco polecam!
Składniki:
4 łyżki tahini
4 łyżki miodu
2 łyżki cukru trzcinowego (opcjonalnie)
2 łyżki oleju np. rzepakowego, słonecznikowego
3 szklanki z czubkiem płatków owsianych
3/4 szklanki migdałów (obranych)
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki otrąb owsianych
4 łyżki siemienia lnianego
1/2 łyżeczki cynamonu
dowolne owoce sezonowe do podania np.: truskawki, maliny, borówki, jagody, jeżyny, porzeczki
Piekarnik rozgrzać do 160°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. W rondelku na małej mocy rozpuścić tahini z miodem, cukrem i olejem, zamieszać. Masa powinna być jednolita. Mogą pozostać niewielkie kryształki cukru. Rozpuszczą się w piekarniku. Odstawić na bok. W misce wymieszać pozostałe składniki (płatki, migdały, sezam, otręby, siemię, cynamon). Zalać słodką miksturą. Dokładnie wymieszać. Mieszankę rozłożyć płasko na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 20-25 minut. W czasie pieczenia granolę kilka razy ostrożnie zamieszać. Od razu po wyjęciu z piekarnika granola wydaje się miękka, ale gdy ostygnie będzie chrupiąca. Podawać z owocami i mlekiem / jogurtem / kefirem.
Smacznego!