Granita arbuzowo-różana

Granita arbuzowo-różana
Cieszę się ciepłymi dniami nie myśląc, że lato powoli dobiega końca i wieczory są już chłodne. Na upalne popołudnie przygotowałam arbuzową granitę – mega orzeźwiającą i banalnie łatwą do przygotowania. Przeglądnęłam kilka przepisów na ten deser, jednak znalazłam w lodówce słoiczek płatków róży ucieranej z cukrem i postanowiłam wzbogacić nim smak granity, nadając jej nowy charakter. Wyszło pysznie :)

Zdjęcie - Granita arbuzowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

GRANITA ARBUZOWO-RÓŻANA
500g miąższu arbuza (bez skóry),
2 łyżki soku z cytryny,
3-4 łyżeczki płatków róży ucieranej z cukrem

Arbuza oczyścić z pestek i zmiksować w blenderze razem z sokiem z cytryny i różą. Ewentualnie można dodatkowo dosłodzić do smaku, jeśli np. arbuz nie jest bardzo słodki. Płynną masę przelać do plastikowego pudełka, zamknąć i włożyć do zamrażarki. Mrozić 2-3 godziny, mniej więcej co 20-30 minut mieszając dokładnie widelcem i rozkruszając zamarzające bryłki. Gotowy deser nałożyć do szklanek lub pucharków. :)

Zdjęcie - Granita arbuzowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Granita arbuzowo-różana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów