Grahamki
Do bułeczek własnego wypieku mam ogromny sentyment, wiem, że i Wy lubicie sami przygotowywać te śniadaniowe rarytasy w domu, ekspresowe bułeczki cieszyły się ogromnym zainteresowaniem (przepis). Grahamki kojarzą mi się z dzieciństwem, ten rodzaj bułki najczęściej lądował w mojej szkolnej śniadaniówce, z reguły z żółtym serem i zawsze opatrzona w biały papier śniadaniowy, w towarzystwie gruszki w własnego ogródka, stanowiła jedno z ulubionych śniadań. W latach 90-tych o dostaniu mąki graham można było tylko pomarzyć, niewielu z pewnością w domach podejmowało więc próby wypiekania własnego chleba czy bułek. Dzisiaj trudno właściwie wymienić mąkę jakiej nie można spotkać w sklepie, wybór jest bardzo szeroki, z pewnością więc uda Wam się kupić mąkę graham. Mąka graham to mąka pszenne typu 1850.
Składniki na ok 7-8 szt Czas przygotowania: 2,5 h
14 g świeżych drożdży lub 7 suszonych *
150 g mąki pszennej typu 750
375 g mąki graham
100 g otrębów pszennych
250 ml wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka miodu
30 ml oleju rzepakowego
Dodatkowo kilka łyżek mleka płatki owsiane do dekoracji
Przygotowanie:
1. Suszone drożdże mieszamy z obydwoma rodzajami mąki, soli i otrębami 2. Dodajemy lekko ciepłą wodę, miód i wyrabiamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, na koniec dodajemy olej, wyrabiamy jeszcze chwile 3. Ciasto przekładamy do szklanej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawimy w ciepłe miejsce na ok 1,5-2 h, ciasto powinno podwoić swoją objętość 5. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić na blacie i podzielić na ok 8-9 równych części, z każdej formujemy zgrabną bułeczkę, układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy bułki w ciepłym miejscu do podrośnięcia na ok 30 minut, powinny podwoić swoją objętość 6. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bułki przed pieczeniem smarujemy mlekiem i oprószamy płatkami owsianymi, pieczemy pojedynczo każdą blachę ok 15-20 min
* Jeśli używamy świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn: drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 1 łyżeczką cukru, odmierzamy 1/4 ilości przewidzianej w przepisie lekko ciepłej wody oraz 4 łyżki mąki pszennej typu 750, całość mieszamy i odstawiamy na ok 20 minut aż rozczyn się spieni, następnie dodajemy do pozostałych składników i postępujemy zgodnie z przepisem (pamiętając o pomniejszeniu iliści wody i mąki typu 750 o ilości zużyte do wykonania rozczynu)