Gra w kolory

Gra w kolory
#fullpost{display:inline;}


Idzie jesień. Czuję ją w powietrzu mimo ciepłych dni. Wystawiam twarz do słońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram w kolory. Moim gotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty. Kalafior i curry.

Kalafior z curry
składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • 2 łyżki przyprawy curry
  • 100g mrożonego groszku
  • 50ml bulionu warzywnego
  • 150ml śmietany
  • 80g orzechów nerkowca
  • sol, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • kilka listków mięty

wykonanie: Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. By kalafior miał lepszy smak ja zawsze słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz szczypior. Gotujemy przez 10 minut. Dokładamy podgotowanego kalafiora i dusimy wszystko pod przykryciem przez kolejne 8 minut. Na końcu dodajemy zielony groszek. Całość gotujemy jeszcze chwilkę. Doprawiamy solą, pieprzem i posiekaną miętą.
Na suchej patelni prażymy orzechy. Posypujemy nimi gotowa potrawę. Smacznego!

Kategorie przepisów