Gotowany sernik z migdałami
Po długiej przerwie związanej z sesją i wyjazdami wracam z nowymi przepisami! :)
W upalne dni, nie mam ochoty używać piekarnika, dlatego postanowiłam zrobić sernik gotowany, bardzo kremowy i smaczny:)
Składniki:
Pokruszone ciasteczka połączyć z 100 g masła i i wyłożyć nimi tortownice.
Resztę masła utrzeć z cukrem i żółtkami na gładka masę.
Do masy dodać ser i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę (dodać odrobinę soli aby lepiej się ubiło.)
Delikatnie dodać do masy z serem i wymieszać.
Do gotującej się masy wlać budyń roztopiony w mleku i gotować, aż zgęstnieje.
Gorącą masę wylać na spód, wierzch obsypać obficie migdałami i poczekać, aby przestygło Wstawić do lodówki najlepiej na cały dzień.
Składniki:
- 0,5 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 150 g cukru
- 200 g kruchych ciasteczek
- 200 g roztopionego masła
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 1,5 opakowania budyniu śmietankowego (bez cukru)
- opakowanie płatków migdałów
Pokruszone ciasteczka połączyć z 100 g masła i i wyłożyć nimi tortownice.
Resztę masła utrzeć z cukrem i żółtkami na gładka masę.
Do masy dodać ser i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywna pianę (dodać odrobinę soli aby lepiej się ubiło.)
Delikatnie dodać do masy z serem i wymieszać.
Do gotującej się masy wlać budyń roztopiony w mleku i gotować, aż zgęstnieje.
Gorącą masę wylać na spód, wierzch obsypać obficie migdałami i poczekać, aby przestygło Wstawić do lodówki najlepiej na cały dzień.