Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem
Cześć,
Przeglądając zdjęcia z ostatnich paru tygodni trafiliśmy na jogurtowe babeczki Eksperyment kolacyjny zainspirowany przepisami z Kuchni Lidla i lekkie śniadanie lub kolacja na upalne, letnie dni. Zapraszamy Was zatem na gotowane jogurtowe babeczki z agrestem.
Składniki (na porcję dla dwóch osób, wyszło 5 babeczek):
- 150 gram mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 100 gram jogurtu naturalnego
- 1/2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- Kilka kropel soku z cytryny
- Garść agrestu oraz pare łyżek jogurtu naturalnego do dekoracji
Making-of:
- Mąkę przesiewamy z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelewamy do form na muffinki (użyłam silikonowych form), wkładamy do garnka wypełnionego wodą do wysokości 2-3 cm. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie redukujemy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
- Babeczki podajemy z odrobią jogurtu naturalnego oraz agrestem.
TIP: Można użyć również innych owoców a zamiast jogurtu do dekoracji, świetnie spisze się marmolada.
Smacznego!
Gosia i Przemek