Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem

Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem

Cześć,

Przeglądając zdjęcia z ostatnich paru tygodni trafiliśmy na jogurtowe babeczki Eksperyment kolacyjny zainspirowany przepisami z Kuchni Lidla i lekkie śniadanie lub kolacja na upalne, letnie dni. Zapraszamy Was zatem na gotowane jogurtowe babeczki z agrestem.

Zdjęcie - Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki (na porcję dla dwóch osób, wyszło 5 babeczek):

  • 150 gram mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 100 gram jogurtu naturalnego
  • 1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Kilka kropel soku z cytryny
  • Garść agrestu oraz pare łyżek jogurtu naturalnego do dekoracji

Zdjęcie - Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Making-of:

  • Mąkę przesiewamy z cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka, jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy.
  • Masę przelewamy do form na muffinki (użyłam silikonowych form), wkładamy do garnka wypełnionego wodą do wysokości 2-3 cm. Przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie redukujemy ogień i gotujemy pod przykryciem jeszcze 10 minut.
  • Babeczki podajemy z odrobią jogurtu naturalnego oraz agrestem.

TIP: Można użyć również innych owoców a zamiast jogurtu do dekoracji, świetnie spisze się marmolada.

Smacznego!

Gosia i Przemek

Kategorie przepisów