Gorące wiadomości - wygrana
Ogłoszono dzisiaj przepisy nagrodzone przez Piotra Bikonta - publikacja przepisu w książce kucharskiej blogerów polskich - z październikowej edycji konkursu na Kulinarny Blog Roku 2011. Mój przepis został tym razem doceniony słowami:"Zgłoszono wiele przepisów na dyniowe zupy - i właściwie wszystkie co najmniej niezłe - z których najciekawsza wydała mi się "zupa-krem z dyni z gruszką", przy okazji ciekawy przykład fusion (mleko kokosowe). "
Jestem przeszczęsliwa i bardzo dziękuje za wyróżnienie :) Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ważniejsza od maszynek do makaronu czy innych kuchennych gadżetów.
http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdyktA oto nagrodzona zupa:
Zupa z dyni
Z racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie, dynię przed obraniem piekę. Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam masło i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno ziemniaki i gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję dynię i wlewam około szklanki bulionu. W trakcie gotowania dolewam bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając mleczko kokosowe i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przede wszystkim świeżo startą gałką muszkatołową.
Jestem przeszczęsliwa i bardzo dziękuje za wyróżnienie :) Jest to dla mnie bardzo ważna nagroda, ważniejsza od maszynek do makaronu czy innych kuchennych gadżetów.
http://www.kulinarnyblogroku.pl/wyniki/werdyktA oto nagrodzona zupa:
Zupa z dyni
- 700g upieczonej dyni
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 gruszki
- 3 łyżki masła
- 700ml bulionu warzywnego
- małą puszka mleczka kokosowego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z racji, że należę raczej do osób, które lubią sobie ułatwiać życie, dynię przed obraniem piekę. Dynię należy pokroić na kawałki, pozbyć się włókien i piec ok 30-40 minut w 180 stopniach. Potem skórka schodzi jak masło, a dynia jest już mięciutka, co skraca proces gotowania. Upieczoną dynię obieram i kroję na niezbyt duże kawałki. W sporym garnku rozpuszczam masło i wrzucam posiekaną cebulę i czosnek, chwilę podduszam, dodaję pokrojone drobno ziemniaki i gruszki, dalej się dusi. Po jakiś 10 minutach dodaję dynię i wlewam około szklanki bulionu. W trakcie gotowania dolewam bulion partiami do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na koniec Miksuję blenderem dodając mleczko kokosowe i doprawiam do smaku solą, pieprzem i przede wszystkim świeżo startą gałką muszkatołową.