Gorące korzenne kakao

Gorące korzenne kakao


Zdjęcie - Gorące korzenne kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Prawdziwe kakao. Takie, jakie pokolenie 35+ zna z dzieciństwa :) Zrobione z proszku kakaowego, którego zwykle w dzisiejszych czasach dodajemy do murzynka lub babki marmurkowej. W wersji rozgrzewającej, zimowej. Z przyprawą do piernika i paskiem białej czekolady dla uszlachetnienia.
Od lat kupuję to samo kakao, z wiatrakiem na pudełku :). Bardzo je lubię.
Zapraszam na słodkie, gęste, rozgrzewające gorące kakao!

Zdjęcie - Gorące korzenne kakao - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gorące korzenne kakao
2 małe porcje

400 ml mleka pełnotłustego
2 płaskie łyżki kakao do wypieków
1 łyżeczka przyprawy do pierników
3-4 łyżeczki brązowego cukru
1 pasek białej czekolady

Mleko wlać go garnka z grubym dnem, żeby się nie przypaliło i wstawić na gaz. W trakcie gotowania wsypać kakao i mieszać trzepaczką aż się całkiem rozpuści, a mleko zagotuje.
Zdjąć garnek z palnika, wsypać cukier, przyprawę do piernika i białą czekoladę połamaną na kawałki. Wymieszać dokładnie trzepaczką. Przelać przez sitko do herbaty do filiżanek.
Podawać z bitą śmietaną.

Kategorie przepisów