Gorąca czekolada z chili
Tak zimno i nieprzyjemnie za oknem, że potrzebuję czegoś rozgrzewającego i rozweselającego. Nikomu chyba nie trzeba tłumaczyć cudownych właściwości gorzkiej czekolady. Nie dość, że poprawia humor dzięki fenylotylaminie, to jeszcze podnosi sprawność intelektualną, wspomaga serce, dodaje energii, i co ciekawe łagodzi kaszel. A chili? Przede wszystkim wspomaga układ krążenia (dzięki czemu się rozgrzewamy), działa przeciwzapalnie i przyśpiesza odchudzanie! No nic tylko pić czekoladę!
Gorąca czekolada z chili składniki na 2 porcje:- 250ml mleka
- 200ml śmietanki 30%
- 100g czekolady gorzkiej
- 1 papryczka chili
Mleko podgrzewam ze śmietanką, gdy będzie już gorące dodaję połamaną czekoladę. Mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodaję pokrojoną papryczkę chili.
Czekoladę przelewam do szklanek.