Gorąca czekolada do picia
Klasyka. Za oknem w końcu prawdziwa zima, więc nic tak nie pokrzepi zmarzluchów jak gorąca czekolada. U mnie przygotowana z mlecznej i gorzkiej 60%, gdzie pierwsza nadała słodyczy, a druga głębi smaku. Do tego odrobina bitej śmietany i nic więcej do szczęścia nie trzeba ;)
Składniki: na 2 duże lub 3 średnie porcje
- szklanka mleka 3,2%
- pół szklanki śmietanki kremówki
- 2 tabliczki czekolady (mleczna i gorzka)
- bita śmietana i kakao
W garnuszku zagotować mleko i śmietankę (nie używać zbyt dużego ognia), po czym dodać kawałki czekolady i mieszać do rozpuszczenia. Na niewielkim ogniu gotować jeszcze parę minut, wymieszać, po czym rozlać do kubeczków. Z wierzchu nałożyć bitą śmietanę i posypać kakao. I wszystko :) Można się delektować obłędnym smakiem.