Gołąbki z ryżem i mięsem

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio zachciało mi się gołąbków - dość dawno je robiłam i zdążyliśmy się już stęsknić za ich smakiem . Ugotowałam cały garnek i mam cichą nadzieję , że uda się chociaż ze dwa lub trzy zamrozić "na zaś" ;)

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki :

  • 1 kapusta włoska ( może być też zwykła biała )

na farsz :

  • 30-40 dag suchego ryżu
  • 40 dag mielonego mięsa
  • 2-3 cebule
  • sól , pieprz
  • tłuszcz do smażenia
  • vegeta [ opcjonalnie ]



Ryż ugotować na sypko . Cebulkę posiekać w kostkę , podsmażyć razem z mięsem na patelni . Podsmażone mięso z cebulką dodać do ugotowanego ryżu , wymieszać , doprawić solą i pieprzem do smaku .

Z kapusty wyciąć głąb i delikatnie pozdejmować liście , starając się ich nie uszkodzić . Pościnać zgrubiałe części . W garnku zagotować wodę , do wrzątku wkładać liście na ok.1 minutę - tak , żeby zmiękły . Odsączyć .

Na sparzone , miękkie liście nakładać farsz , zwijać gołąbki . W dużym garnku położyć na spód liście kapusty ( dzięki temu gołąbki się nie przypalą ) , a na nich układać dość ciasno gołąbki . Wyszły mi dwie warstwy .

Oprószyć z wierzchu vegetą i wlać około 0,5 l wody . Przykryć i gotować na małym ogniu , aż kapusta zmięknie ( w razie czego można dolać trochę wody ) . U mnie to było około 1,5 godziny .

Podawać polane sosem pomidorowym lub grzybowym .

Zdjęcie - Gołąbki z ryżem i mięsem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Gołąbki pieczone / Gołąbki z piekarnika
9

Gołąbki pieczone / Gołąbki z p…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Pieczony kurczak w sosie satay

Pieczony kurczak w sosie satay…

Dzi Dzi
karmelowy

Szynka z jelenia marynowana na sucho

Szynka z jelenia marynowana na…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Kurczak w śmietanowym sosie z zielonym pieprzem
1

Kurczak w śmietanowym sosie z…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Chicken burger z aioli, czyli domowym majonezem czosnkowym

Chicken burger z aioli, czyli…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Stek wołowy

Stek wołowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Flaki po warszawsku

Flaki po warszawsku

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Pieczony kurczak w sosie satay

Pieczony kurczak w sosie satay…

Dzi Dzi
karmelowy

Dyniowo-kokosowa panna cotta

Dyniowo-kokosowa panna cotta

figmara figmara
figowe smaki

Buraczki tarte na zimę - łatwe
1

Buraczki tarte na zimę - łatwe

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Korzenne powidła śliwkowe

Korzenne powidła śliwkowe

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Nalewka z jeżyn – infuzja alkoholu

Nalewka z jeżyn – infuzja alko…

Smakowite Jadło Smakowite Jadło
Smakowite Jadło