Gołąbki z kiełbasą

Gołąbki z kiełbasą

Zdjęcie - Gołąbki z kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pierwszy raz jadłam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!


Składniki:
główka białej kapusty
5-6 pęt kiełbasy
4 woreczki ryżu
sól, pieprz
pół kostki masła lub margaryny do smażenia
keczup

Sos:
1/2 litra wody
kostka rosołowa
przecier pomidorowy mały
śmietana 12 %
2 łyżki mąki pszennej
maggi
sól, pieprz

 

Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.


Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą, dodać keczupu według uznania, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć najpierw  boki i w rulon.

Włożyć ciasno gołąbki do brytfanki. Dodać połowę kostki margaryny, około 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.


Przygotować sos: Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany i pół szklanki wody i wlać do wody z koncentratem. Powinno lekko się zgęstnieć, doprawić maggi, solą i pieprzem.

Zdjęcie - Gołąbki z kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego!

Zdjęcie - Gołąbki z kiełbasą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów