Gołąbki z kapustą
Gołąbki z kapusta w środku coś innego i mniej pracochłonnego no i na dodatek smaczne :-)
1 kg BIAŁEJ KAPUSTY ( u mnie to pół główki )
1/2 kg MIĘSA MIELONEGO Z INDYKA
2 ZĄBKI CZOSNKU do mięsa + dwa do sosu
4 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
1 SŁOICZEK KONCENTRATU POMIDOROWEGO
1 TOREBKA UGOTOWANEGO RYŻU
1 KOSTKA ROSOŁOWA
2 ŁYKI SŁODKIEJ PAPRYKI W PROSZKU
Mięso przełożyć do miski i dodać sól, pieprz i zmiażdżony czosnek, następnie kapustę zetrzeć na tarce o drobniejszych oczkach i dodać do mięsa. Wszystko wymieszać i przyprawić słodką papryką, pieprzem. oraz trochę zagęścić bułka tartą. Wysmarować żaroodporne naczynie masłem i uformować jak klopsiki.
Przygotować sos: koncentrat wlać do garnuszka dodać kostkę rosołową i szklankę wody oraz zmiażdżony czosnek i zagrzać do rozpuszczenia się. Sosem zalać gołąbki i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 45 minut. Podawać na gorąco.
Smacznego