Gołąbki tradycyjne
Dotychczas zamieściłam dwa przepisy na gołąbki: wegetariańskie oraz chińskie na parze. Takich typowych, tradycyjnych jeszcze nie było, chociaż często goszczą one na naszym stole - z uwagi na to, że jest to jedno z ulubionych dań moich dzieci. Ma też jeszcze jedną wielką zaletę, że da się zamrozić, gotuję więc zawsze więcej gołąbków i nadmiar zamrażam w pojemnikach (bez sosu). Potem tylko odpowiednio wcześniej wyjmuję, dorabiam sos i obiad gotowy.
Składniki:
1 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
szklanka ryżu
1 jajko
sól, pieprz
kapusta
sos pomidorowy (najczęściej korzystam z passaty w kartonach lub butelkach)
Ryż ugotuj na półtwardo, ostudź. Wymieszaj z mięsem, jajkiem i przyprawami, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę włóż do garnka i gotuj przez około 10 minut. Następnie wyjmij ją z garnka i delikatnie oddzielaj liście od głąba. Jeśli sprawia ci to trudność, kapusta musi jeszcze się pogotować. Jeżeli jest dobrze sparzona, liście odchodzą bez problemu. Liście rozdarte lub uszkodzone odłóż, ale nie wyrzucaj.
Na liściu układaj farsz, zwijaj najpierw podstawę liścia, następnie boki do środka. Duży garnek wyłóż odłożonymi liśćmi kapusty (zapobiega to przypaleniu się gołąbków), ułóż gołąbki warstwami i zalej je wodą lub bulionem. Gotuj przez około 30-40 minut na średnim ogniu. Następnie podgrzej lub przygotuj sos pomidorowy, przełóż do niego gołąbki, gotuj w sosie ok. 10 minut, i podawaj.