Gołąbki Marysi
Składniki
- 1 główka kapusty
- 70 dkg ryżu
- 25 dkg kiełbasy lub mięsa mielonego
- 3 cebule
- 1-2 suszone grzybki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki oleju Kujawski 3 Ziarna
- opcjonalnie zioła i inne przyprawy do smaku, np. oregano, gałka muszkatołowa
Przygotowanie Ryż ugotuj na miękko, podczas gotowania dodaj pokruszone suszone grzyby. Cebulę drobno posiekaj. Kiełbasę przepuść przez maszynkę. Ostudzony ryż wymieszaj z pozostałymi składnikami i dopraw do smaku - masa powinna być zwarta i nieco "przesolona", gdyż kapusta "wyciąga" sól. Jeśli masa jest zbyt sucha dodaj 2-3 łyżki oleju, np. Kujawskiego 3 ziarna. Kapustę lekko podgotuj, poodcinaj liście, które nadają się na zrobienie gołąbków (największe i poszarpane liście zostaw na wyłożenie dna garnka) . Przy brzegu liścia nakładaj porcję farszu i zawijaj gołąbki :-) Dno garnka, w którym będziesz gotować gołąbki, wyłóż liśćmi kapusty, poukładaj dość ciasno gołąbki, zalej wodą, posól i gotuj na małym ogniu ok. 40 minut. Z wody z gotowania możesz przygotować sos. A kto powiedział, ze do gołąbków pasuje tylko pomidorowy, koperkowy jest równie smaczny? ;-)
Historia przepisu z szuflady Marysi:
"To przepis od mojej kuzynki niby prosty na gołąbki ale ja mając 18 lat byłam kompletną nogą jeśli chodzi o gotowanie, dziś to dla mnie przyjemność radość jak mogę dla rodziny gotować."