Gofry

Gofry

Pyszne  sprawdzone gofry w moim domu, po upieczeniu przestudzić je na kratce ale nie jedno na drugim gdyż zrobią się miękkie. Ja lubię z bitą śmietaną ale nie tylko nawet bez dodatków są smaczne.

 

Zdjęcie - GOFRY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2 SZKLANKI MLEKA

SZCZYPTA SOLI

1 JAJKO

2 SZKLANKI MAKI

2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO LUP C.PUDRU

1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA

4 ŁYZKI OLEJU

Dodatki: bita śmietana, posypka czekoladowa i cukrowa

 

Do miski wlać mleko dodać szczyptę soli i wbić jajko roztrzepać , następnie wsypać cukier waniliowy , proszek do pieczenia i olej wszystko wymieszać i powoli wsypywać przesianą mąkę – ubijając do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry można posmarować tłuszczem choć to nie jest konieczne.

Zdjęcie - GOFRY  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów