Gofry
Pyszne sprawdzone gofry w moim domu, po upieczeniu przestudzić je na kratce ale nie jedno na drugim gdyż zrobią się miękkie. Ja lubię z bitą śmietaną ale nie tylko nawet bez dodatków są smaczne.
2 SZKLANKI MLEKA
SZCZYPTA SOLI
1 JAJKO
2 SZKLANKI MAKI
2 ŁYŻKI CUKRU WANILIOWEGO LUP C.PUDRU
1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
4 ŁYZKI OLEJU
Dodatki: bita śmietana, posypka czekoladowa i cukrowa
Do miski wlać mleko dodać szczyptę soli i wbić jajko roztrzepać , następnie wsypać cukier waniliowy , proszek do pieczenia i olej wszystko wymieszać i powoli wsypywać przesianą mąkę – ubijając do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzać gofrownicę i piec gofry można posmarować tłuszczem choć to nie jest konieczne.