Gofry
Idealne gofry są lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie, ale nie gumowate. Żeby znaleźć przepis na taki ideał :), musiałam wypróbować wiele różnych przepisów. Aż w końcu znalazłam go na stronie kwestiasmaku.com. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Polecam go wszystkim fanom tego przysmaku.
Składniki:
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić, aby odpoczęło na około 15 minut.Rozgrzać gofrownicę. Ciasto nakładać metalową chochelką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry piec do uzyskania ładnego rumianego koloru, a po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Podawać zaraz po upieczeniu, posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami np. dżemem, owocami i bitą śmietaną.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Drukuj przepis
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju roślinnego (np. słonecznikowego) lub roztopionego masła
- 1 i 1/3 szklanki mleka
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, cukier wanilinowy. Wszystko wymieszać a następnie dodać jajka, olej roślinny oraz mleko. Zmiksować mikserem na gładką masę, tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawić, aby odpoczęło na około 15 minut.Rozgrzać gofrownicę. Ciasto nakładać metalową chochelką i wypukłą stroną łyżki rozprowadzić ciasto dokładnie po całej powierzchni.Gofry piec do uzyskania ładnego rumianego koloru, a po upieczeniu odkładać na metalową kratkę. Podawać zaraz po upieczeniu, posypane cukrem pudrem, lub z ulubionymi dodatkami np. dżemem, owocami i bitą śmietaną.
Źródło przepisu: kwestiasmaku.com
Drukuj przepis