Gofry ziemniaczane

Gofry ziemniaczane

Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie ? Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze. Zapraszam!

Scroll down for English version

Zdjęcie - Gofry ziemniaczane / Potato waffles - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gofry ziemniaczane

(5-6 porcji)

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane
  • 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki
  • niecałe 1/2 szklanki mąki
  • sól i pieprz
  • olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy
  • posiekany szczypiorek do podania

Przygotowanie:

  1. W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek.
  2. Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny.
  3. Wmieszaj ziemniaki do jajek z cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj olejem roślinnym. Do każdego wgłębienia gofrownicy włóż po około 2 łyżki ciasta i smaż dłużej niż typowe gofry. Gofry są gotowe gdy z gofrownicy przestanie wydobywać się para.
  5. Podawaj natychmiast posypane szczypiorkiem z ulubionym daniem głównym.

Smacznego!

Zdjęcie - Gofry ziemniaczane / Potato waffles - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Potato waffles

(5-6 servings)

Ingredients:

  • 2 big potatoes, peeled and cut into chunks
  • 1 tbsp lemon juice
  • 3 eggs, whisked
  • 1/2 onion, diced
  • 1/2 cup flour
  • salt and pepper
  • vegetable oil, for waffle iron
  • chopped chives for serving

Preparation:

  1. In a food processor, pulse the onion chunks until finely chopped and stir into the eggs.
  2. Cook the potatoes until soft, drain and process in the food processor scraping down the sides of the bowl until pureed. Season with lemon juice.
  3. Add the potatoes to the egg mixture, followed by the flour, salt, pepper and stir until well combined.
  4. Preheat a waffle iron and grease with egetable oil. Drop a 2 tbsp of batter onto each grid. Cook them longer than typical waffles — just watch for when there’s less steam escaping the sides of the waffle iron.
  5. Serve immediately topped with chives.

Enjoy!

Zdjęcie - Gofry ziemniaczane / Potato waffles - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów