Gofry ziemniaczane
Dziś przedstawiam doskonały pomysł na wykorzystanie resztek puree ziemniaczanego z dnia poprzedniego, dzięki któremu na pewno urozmaicimy każde danie główne. Bardzo łatwe w wykonaniu gofry ziemniaczane, z dodatkiem mąki i jajek z pewnością przypadną do gustu całej rodzinie ? Poniżej przedstawiam wersję o wykonania „od podstaw” więc przygotowując gofry z resztek puree z poprzedniego dnia, wykonanie będzie jeszcze szybsze. Zapraszam!
Scroll down for English version
Gofry ziemniaczane
(5-6 porcji)
Składniki:
- 2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone na kawałki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 duże lub 3 małe jajka, roztrzepane
- 1/2 cebuli, pokrojonej na kawałki
- niecałe 1/2 szklanki mąki
- sól i pieprz
- olej roślinny do natłuszczenia gofrownicy
- posiekany szczypiorek do podania
Przygotowanie:
- W pojemniku blendera zmiksuj cebulę prawie na puree i wmieszaj ją do roztrzepanych jajek.
- Ugotuj ziemniaki do miękkości po czym przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na puree, zdrapując je z brzegów pojemnika. Dopraw sokiem z cytryny.
- Wmieszaj ziemniaki do jajek z cebulą, po czym dodaj mąkę i dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
- Rozgrzej gofrownicę i wysmaruj olejem roślinnym. Do każdego wgłębienia gofrownicy włóż po około 2 łyżki ciasta i smaż dłużej niż typowe gofry. Gofry są gotowe gdy z gofrownicy przestanie wydobywać się para.
- Podawaj natychmiast posypane szczypiorkiem z ulubionym daniem głównym.
Smacznego!
English version
Potato waffles(5-6 servings)
Ingredients:
- 2 big potatoes, peeled and cut into chunks
- 1 tbsp lemon juice
- 3 eggs, whisked
- 1/2 onion, diced
- 1/2 cup flour
- salt and pepper
- vegetable oil, for waffle iron
- chopped chives for serving
Preparation:
- In a food processor, pulse the onion chunks until finely chopped and stir into the eggs.
- Cook the potatoes until soft, drain and process in the food processor scraping down the sides of the bowl until pureed. Season with lemon juice.
- Add the potatoes to the egg mixture, followed by the flour, salt, pepper and stir until well combined.
- Preheat a waffle iron and grease with egetable oil. Drop a 2 tbsp of batter onto each grid. Cook them longer than typical waffles — just watch for when there’s less steam escaping the sides of the waffle iron.
- Serve immediately topped with chives.
Enjoy!