Gofry z mąką gryczaną

Gofry z mąką gryczaną
Zdjęcie - Gofry z mąką gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zaczęłam eksperymentować z mąką z kaszy gryczanej i muszę powiedzieć, że jest to całkiem wdzięczny produkt. Ma wiele zastosowań, a do tego, co w końcu najważniejsze, jest zdrowszy od mąki pszennej. Na pierwszy ogień poszły gofry. Są chrupiące, lekkie, najlepsze tuż po przygotowaniu. U mnie z bitą śmietaną, coby za dietetycznie nie było ;)




Zdjęcie - Gofry z mąką gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiSkładniki na 6-7 gofrów

  • pół szklanki mąki gryczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju rzepakowego
  • jajko





Rozgrzać gofrownicę.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a resztę składników zmiksować w oddzielnej misce. Pianę delikatnie wmieszać do masy. Gotowe ciasto przekładać do gofrownicy i smażyć 4-5 minut (zależy od gofrownicy, najlepiej sprawdzić przy pierwszej partii), u mnie 4 minuty. Studzić na kratce.

Zdjęcie - Gofry z mąką gryczaną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Kategorie przepisów