Gofry z mąką gryczaną
Zaczęłam eksperymentować z mąką z kaszy gryczanej i muszę powiedzieć, że jest to całkiem wdzięczny produkt. Ma wiele zastosowań, a do tego, co w końcu najważniejsze, jest zdrowszy od mąki pszennej. Na pierwszy ogień poszły gofry. Są chrupiące, lekkie, najlepsze tuż po przygotowaniu. U mnie z bitą śmietaną, coby za dietetycznie nie było ;)
Składniki na 6-7 gofrów
- pół szklanki mąki gryczanej
- pół szklanki mąki pszennej
- niepełna płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego
- jajko
Rozgrzać gofrownicę.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, a resztę składników zmiksować w oddzielnej misce. Pianę delikatnie wmieszać do masy. Gotowe ciasto przekładać do gofrownicy i smażyć 4-5 minut (zależy od gofrownicy, najlepiej sprawdzić przy pierwszej partii), u mnie 4 minuty. Studzić na kratce.