Gofry z jagodami i jogurtem

Gofry z jagodami i jogurtem

Nie bez powodu gofry na blogu pojawiają się właśnie latem, dla mnie to smak dzieciństwa, jadany zawsze, tylko i wyłącznie nad morzem spędzając tam beztroskie wakacje. Pamiętam dobrze maleńką budkę w Mielnie, na ulicy pełnej brzóz gdzie sprzedawali najlepsze gofry jakie jadłam, jeszcze ciepłe w papierowej serwetce smakowały mi najbardziej z cukrem pudrem i malinami, a Wy macie jakieś gofrowe wspomnienia? ;) W nadmorskich kurortach zapach pieczonych gofrów rozchodzi się od rana do wieczora. Ten wakacyjny klasyk cieszy się tak dużym powodzeniem nie tylko wśród młodszego pokolenia, dorośli równie chętnie sięgają po chrupiące, ciepłe gofry z dodatkami, no właśnie, z dodatkami. Niestety nie wszędzie zjecie dobrego gofra, budki zapchane są po brzegi przesłodzonymi frużelinami, co gorsza wiele z nich dopiero co wyjęto z plastikowego pojemnika z długo datą przydatności, kolorowe posypki kuszą dzieciaki, a rodziców wpędzają w stan "skonfundowania", sosy o dziwnych, nienaturalnych kolorach, śmietana ze sprayu, i najgorsze...owoce z puszki - to wszystko sprawia, że gofry są nie tyko niezdrowe, ale też niesmaczne. A przecież tak niewiele trzeba, owoców latem nie brakuje, stragany aż uginają się od ich nadmiaru. Jeśli więc nie znajdziecie punktu z duszą, gdzie można zjeść naprawdę domowe gofry to lepiej zróbcie je sobie samemu!
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na ok 20 szt (małych) Czas przygotowania: 40 min

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
2 jaja
1/2 szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła
1 i 1/3 szklanki mleka


Do podania
300 g jagód
400 ml naturalnego jogurtu
cukier puder listki mięty 


Przygotowanie:
1. Mąkę wsypać do miski, dodać proszek do pieczenia, sól i cukier
2. Mieszamy suche składniki następnie dodajemy jajka, olej roślinny lub roztopione masło oraz mleko, miksujemy na gładką masę, do połączenia się składników
3. Dobrze rozgrzewamy gofrownicę, kiedy jest gotowa smarujemy pędzelkiem powierzchnię i nakładamy ciasto chochlą, rozprowadzamy po całej powierzchni
4. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, ja używałam mini gofrownicy, wtedy gofry dochodzą szybciej 5. Upieczone gofry odkładamy na metalową kratkę, oprószamy cukrem pudrem 6. Gofry podajemy polane naturalnym jogurtem i posypujemy jagodami, dekorujemy miętą



Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Zdjęcie - Gofry z jagodami i jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów