Gofry z batatów
Szukasz pomysłu na wyjątkowe i pożywne śniadanie? Co powiesz na gofry z batatów? To danie będzie idealnym wyborem dla tych, którzy chcą rozpocząć dzień pełni energii.Gofry z batatów są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Ich niezwykły smak sprawi, że pokochasz je od pierwszego kęsa. Dodatkowo, bataty są bogate w składniki odżywcze, co sprawi, że będą doskonałym uzupełnieniem Twojej diety.Zaskocz swoich bliskich oryginalnym pomysłem na początek dnia.
Składniki na gofry z batatów:
- 2 bataty (waga po obraniu i ugotowaniu około 500-550 g)
- 100 ml mleka
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki białego pieprzu
- 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
- oliwa do smarowania gofrownicy
- 1 dojrzałe awokado
- 2 jajka sadzone
Jak zrobić gofry z batatów?
Z podanych składników otrzymamy 4 gofry.Bataty obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w osolonej wodzie do miękkości (około 15 minut). Odcedzić i odstawić do ostygnięcia.Następnie ugotowane bataty przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mięsa. Przełożyć do dużej miski. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, czosnek granulowany i pieprz. Wlać oliwę oraz mleko. Wymieszać całość za pomocą łyżki drewnianej do połączenia składników. Rozgrzać gofrownicę. Do pieczenia tego typu gofrów, polecam urządzenie o większej mocy (około 1600W). Kratki posmarować oliwą za pomocą pędzelka. Nakładać po 2 łyżki ciasta i piec, aż gofry będą złociste i chrupiące na zewnątrz (około 5-7 minut w zależności od mocy urządzenia).
W międzyczasie usmażyć jajka sadzone, obrać awokado i pokroić je na cienkie plasterki. Na każdym gofrze ułożyć kilka plasterków awokado i po połówce jajka sadzonego. Podawać od razu po przygotowaniu.
Drukuj przepis