Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem
Gofry to zdecydowanie jeden z najlepszych wynalazków ludzkości. Podane z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak wakacji spędzonych nad polskim morzem. Jednak na śniadanie zdecydowanie wolę wersję wytrawną. Szczególnie przepadam nad goframi z boczkiem i jajkiem sadzonym, ale latem lepiej postawić na lżejsze kombinacje. Tym razem zamarzyło mi się połączenie słodkiego pieczonego buraka z aromatycznym serem kozim. Aby wszystko tworzyło spójną całość, postanowiłem dodać świeżych ziół i całość zamknąć w formie kanapki. W ten sposób powstały gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem. Wprost stworzone na leniwe weekendowe śniadania! W przepisie wykorzystałem moją ulubioną recepturę na pulchne ciasto z chrupiącymi brzegami, przygotowując je na słono z dodatkiem listków tymianku. Można oczywiście wybrać inne świeże zioła, które akurat macie pod ręką. Jednakże ser kozi i tymianek to naprawdę zgrana para. ? Gofry tymiankowe możecie podać również z ulubionymi sezonowymi dodatkami. Szczególnie dobrze sprawdzą się teraz szparagi z jajkiem sadzonym i sosem holenderskim. Wypróbujcie koniecznie!
Gofry tymiankowe z pieczonym burakiem i kozim serem Łukasz Gofry to zdecydowanie jeden z najlepszych wynalazków ludzkości. Podane z bitą śmietaną i owocami to dla mnie smak wakacji spędzonych nad polskim… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: 2
Czas przygotowania: 10 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
Ciasto na gofry:
- 100 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżka świeżo posiekanego tymianku
- 1 jajko
- 30 ml oliwy z oliwek
- 175 ml mleka
Dodatki:
- 100 g koziego sera w roladzie
- 1 średniej wielkości upieczony burak*
- kilka gałązek świeżego tymianku
PRZYGOTOWANIE
Ciasto na gofry
- Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i tymiankiem. Kolejno wbij jajko i wlej oliwę oraz mleko. Wszystko dokładnie połącz ze sobą za pomocą miksera lub trzepaczki. Ciasto powinno być bardziej gęste niż na naleśniki, ale nadal lejące. W razie potrzeby dolej więcej mleka.
- Ciasto wylewaj na rozgrzaną gofrownicę. Gofry piecz przez około 4-5 minut do złoto-brązowego koloru. Powinny wyjść 4 sztuki.
Podanie
- Buraka oraz ser kozi pokrój na plastry. Ułóż je na dwóch upieczonych gofrach i posyp świeżym tymiankiem. Przykryj pozostałymi goframi i przekrój po przekątnej na połówki.
UWAGI
*Aby upiec buraka, zawiń go w folię aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do około 200ºC na godzinę. Najlepiej zrobić to podczas pieczenia ciasta. Możesz również wykorzystać ugotowane buraki, które można kupić już gotowe w sklepach.