GOFRY PIERNIKOWE
 
            
Ten niecodzienny przepis znalazłam  tutaj.  Moja wersja jest co prawda nieco uboższa , ale i tak smaczna :-) Nie należy się jednak spodziewać , że gofry będą lekkie i chrupiące  - wręcz przeciwnie , mogą wydawać się dość ciężkie i raczej miękkie (oprócz mocniej przypieczonych brzegów) , ale taka już ich uroda ;-)
Dla mnie to była taka namiastka  świątecznego piernika , który akurat  spokojnie sobie leżakuje w lodówce :-)
Składniki:
- 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 
- 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego 
- 4 jajka 
- 25 dag masła lub margaryny 
- 25 dag mąki 
- 15 dag miodu 
- 10 dag płatków migdałowych (nie dodawałam) 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
- 10 dag kuwertury mlecznej (pominęłam)
Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę. Dodać aromat pomarańczowy i cytrynowy oraz wbijać po jednym jajku. Wszystko dokładnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać przyprawę do pierników, miód i dokładnie wymieszać. Na koniec połączyć ciasto z połową migdałów (nie muszą być). Piec po kilka minut każdą porcję w gofrownicy.
Kuwerturę rozpuścić w kąpieli wodnej, posmarować wafle i ułożyć na wierzchu resztę płatków migdałowych (ja robiłam bez dodatków i też były dobre).
 
            