Gofry na weekend, dyniowe

Zaniedbałam w tym tygodniu bloga straszliwie; w dodatku bez choćby słowa wyjaśnienia. Nadrabiam więc czym prędzej.
Jak nasza codzienność wygląda, wiecie doskonale. Pracujemy tak, że czasem nie widujemy się przez cały tydzień, a przecież razem mieszkamy! Tymczasem minione dni upłynęły nam zupełnie inaczej. Zamiast pisać smutne posty o tym, jak to jest mi ciężko i samotnie, wygrzewałam się na kanapie przy kominku, który - nie zgadniecie - rozpalił C. (ja nie umiem). Gotowaliśmy razem obiadki, później je jedliśmy, czasem zupełnie zapominając o jedzeniu, tak zajęci byliśmy rozmową; na końcu zaś układaliśmy się na wyżej wspomnianej kanapie i oddawaliśmy błogim chwilom nic nierobienia. Ach! Oczywiście, nadal jeżdżę do mojego oddalonego o dokładnie sto dziewięć kilometrów miejsca pracy, więc czasu na pisanie bloga po prostu mi nie starczyło. A biorąc pod uwagę fakt, że już za tydzień czasu spędzonego bez C. będę miała pod dostatkiem (tak, tak, znów jadę do internatu; przed Wami cała seria smętnych postów i narzekania na cały rok z góry), doszłam do wniosku, że póki możemy trochę razem pobyć, to należy z tej możliwości skorzystać. No to korzystaliśmy. Oj, tak...
Tymczasem niespodziewanie nadszedł piątek. Oj, proszę, bez ekscytacji; jutro idę do pracy na trzecią. Rano. Niemniej, poprzedni weekend miałam wolny, a poranek, gdy C. ciągle słodko drzemał, wykorzystałam na przygotowanie kolejnych gofrów. Sprawa bowiem wygląda tak, że chleb nam się najzwyczajniej w świecie przejadł. Nie mogę już patrzeć na kanapki. I nawet te najbardziej kolorowe i pyszne mnie odrzucają. Wyciągnęłam więc z szuflady gofrownicę, z zamrażarki dyniowe puree i zabrałam się do dzieła. Przepis znalazłam już dość dawno u Asi, i bardzo mi się to połączenie dyni z miodem spodobało. Nieco zmieniłam proporcje, dałam też więcej puree - akurat tyle miałam zamrożone w woreczku. Gofry wyszły chrupkie z wierzchu i mięciutkie w środku, o cudownym, intensywnie pomarańczowym kolorze. Są boskie! Z pewnością jeszcze do tego przepisu wrócę.
Gofry dyniowo-miodowe
Zdjęcie - Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki: (na 8 gofrów)

  • 200 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 60 g masła
  • 65 g miodu
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masło z miodem rozpuścić, przestudzić. Dodać mleko, roztrzepane jajko i dyniowe puree, połączyć. Mąkę przesiać z proszkiem, dodać sól i cynamon, wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, dokładnie wymieszać.
Nakładać porcje ciasta do gofrownicy, piec gofry według instrukcji urządzenia. Podawać od razu.
Smacznego!
Zdjęcie - Codzienność. I gofry na weekend. Dyniowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To jak? Weekend za pasem; robicie gofry...?

Przepisy z tych kategorii

Naleśniki dyniowe
1

Naleśniki dyniowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Słodkie placuszki z dyni
8

Słodkie placuszki z dyni

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Sałatka z tortellini i kurczakiem

Sałatka z tortellini i kurczak…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kurczak w kremowym sosie z papryką i pieczarkami
1

Kurczak w kremowym sosie z pap…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kalafior pieczony … z rodzynkami

Kalafior pieczony … z rodzynka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Zupa z pieczonej dyni i pomidorów

Zupa z pieczonej dyni i pomido…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Maślane ciasto ucierane z jabłkami
2

Maślane ciasto ucierane z jabł…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżówki maślane zwijane w kwiat

Drożdżówki maślane zwijane w k…

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Mini-szarlotki z korzenną nutą
1

Mini-szarlotki z korzenną nutą

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Łatwy chleb na drożdżach
1

Łatwy chleb na drożdżach

napiecyku napiecyku
napiecyku

Chlebek czosnkowy
2

Chlebek czosnkowy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto ucierane z jabłkami i kruszonką
3

Ciasto ucierane z jabłkami i k…

Alicja Alicja
Czekoladowa muffinka