GOFRY NA SŁONO
Obiecałam na obiad zrobić gofry, tylko, że jakoś nie do końca pasowała mi koncepcja zasłodzenia się jeszcze przed deserem. Nie myślcie, że nigdy nie przyszło mi do głowy pytanie dlaczego w gofrowych budkach nigdy nie podają wytrawnych gofrów. Mimo lekkich obaw postanowiłam zaryzykować. Ten eksperyment okazał się bardzo miłym i smacznym zaskoczeniem. U mnie gofry z twarożkiem z pewnością staną się stałym urozmaiceniem. Bardzo polecam!
Ilość: na 8 sztuk
Poziom trudności: 4/10
Czas przygotowania: 45minut
SKŁADNIKI:
Na gofry:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
Na twarożek:
- 200g twarożku półtłustego
- 1 małe opakowanie śmietany 12%
- Sól około ½ łyżeczki
- Pieprz około ¼ łyżeczki
- Pęczek szczypiorku
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Wszystkie składniki na gofry miksujemy w jednej misce.
2. I pieczemy w rozgrzanej gofrownicy ok. 5minut.
3. Szczypiorek siekamy mieszamy z resztą składników na twarożek.
4. Gofry studzimy na kratce.
5. Na każdym gofrze układamy odpowiednią ilość twarożku i posypujemy dodatkowym szczypiorkiem.
6. Oczywiście bez wersji na słodko się nie obyło. Jeżeli też taką zaplanujecie dodajcie do ciasta 2 łyżki cukru pudru.
Smacznego!