Gofry drożdżowe
Powietrze przesiąknięte mieszanką dzikiej róży, pobliskiego portu rybackiego oraz lasu, który nad morzem pachnie tak specyficznie, wręcz hipnotyzująco. W powietrzu szybują skrzeczące mewy, licząc na resztki z rybackich połowów. W uszach szemrzmy dziwna muzyka z pobliskiego wesołego miasteczka, nadbałtycki wiatr rozwiewa moje sklejone morską solą włosy, wpychając mi je jednocześnie do ust, a ja borykam się z natrętny owadem, nieustannie usiłującym odebrać mi całą przyjemność jedzenia słodkiego. chrupiącego gofra z bitą śmietaną i malinami - moje dziecięce wspomnienia z wakacji łączą się nierozerwalnie z goframi i zbyt małą bibułkową serwetką, do dziś nie wiem co miała na celu, ale zapewne nie otarcie z twarzy nadmiaru śmietany ;) Smacznych wspomnień!
Składniki na 4 porcje
Czas przygotowania: 60 min
300 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki sody
1/3 łyżeczki soli
500 ml letniego mleka
100 g masła
2 jaja
Do podania
cukier puder
syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
1. Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku, dodajemy masło i czekamy aż się rozpuści, mleko nie może być zbyt ciepłe, gdyż będziemy dodawać drożdże, jeśli zagrzało się zbyt mocno należy lekko ostudzić
2. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy całe jajka
3. W misce miksera mieszamy przesianą mąkę, cukier, sodę i sól, miksując powoli dolewamy mieszankę mleka i drożdży, miksujemy na średnich obrotach miksera do uzyskania gładkiego ciasta o konsystencji ciasta naleśnikowego
4. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę, powinno podwoić swoją objętość, a na powierzchni powinny pojawić się pęcherzyki powietrza
5. Nagrzewamy gofrownicę, ciasto należy przemieszać przed pieczeniem, nakładamy porcję ciasta na rozgrzaną gofrownicę, ilość uzależniona jest od wielkości maszyny, ja używałam mini gofrownicy, wlewałam więc 1 chochelkę, zamykamy gofrownicę i pieczemy na złoty kolor
6. Gofry podajemy natychmiast, z czasem gofry miękną . oprószamy dowolnymi dodatkami, cukrem pudrem, miodem, syropem klonowym, można podać ze śmietaną i sezonowymi owocami