Gnocchi z sosem serowym
My nadal we włoskim nastroju :-) Jakoś po urlopie ciężko wrócić do rzeczywistości, więc dziś znów obiad po włosku.
To bardzo proste danie - gnocchi to w zasadzie kopytka.
Przepis dla 4 osób:
1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki
1 żółtko
sól
Umyte, nieobrane ziemniaki należy wrzucić do garnka z zimną woda, zagotować i gotować 35-40 minut od momentu aż woda osiągnie stan wrzenia.
Po odcedzeniu trzeba je obrać (oj nie jest to łatwe kiedy są gorące) i jeszcze ciepłe przepościć przez praskę do ziemniaków - dwa razy.
Dodać mąki, żółtko i trochę soli do smaku. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne.
Następnie podzielić je na części i rozwałkować na długie wałki grubości kciuka. Wałki należy pokroić na kawałki długości ok 2,5 cm. Można spróbować widelcem nadać im charakterystyczny, rowkowany kształt gnocchi ale nie trzeba.
Gnocchi gotuje się w lekko osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię wody.
(Przepis pochodzi z książki Al Dente - Maria Chiara Martinelli)
Można też kupić gotowe gnocchi. Ja najbardziej lubię te firm Rana i Lo Scoiattolo.
A ulubiony sos mojego dziecka do gnocchi jest banalnie prosty:
łyżka masła i 1/3 szklanki śmietanki 12%
tarty parmezan
mielony pieprz
Do małego garnka dodaję masło i śmietankę i podgrzewam ale bardzo ostrożnie, nie wolno zagotować śmietanki. Do ciepłego płynu dodaje parmezanu - sporo i mieszam aż powstanie jednolita masa. Dodaje trochę pieprzu i w razie potrzeby dodaję śmietanki (jak sos jest za gęsty) albo parmezanu (jeśli jest za rzadki).
Podgrzewam na bardzo małym ogniu, mieszam dokładnie i gotowe.
Polewam nim gotowe gnocchi, posypuję parmezanem i można jeść.
To bardzo proste danie - gnocchi to w zasadzie kopytka.
Przepis dla 4 osób:
1 kg mącznych ziemniaków
250 g mąki
1 żółtko
sól
Umyte, nieobrane ziemniaki należy wrzucić do garnka z zimną woda, zagotować i gotować 35-40 minut od momentu aż woda osiągnie stan wrzenia.
Po odcedzeniu trzeba je obrać (oj nie jest to łatwe kiedy są gorące) i jeszcze ciepłe przepościć przez praskę do ziemniaków - dwa razy.
Dodać mąki, żółtko i trochę soli do smaku. Wyrobić ciasto aż będzie elastyczne.
Następnie podzielić je na części i rozwałkować na długie wałki grubości kciuka. Wałki należy pokroić na kawałki długości ok 2,5 cm. Można spróbować widelcem nadać im charakterystyczny, rowkowany kształt gnocchi ale nie trzeba.
Gnocchi gotuje się w lekko osolonej wodzie tak długo aż wypłyną na powierzchnię wody.
(Przepis pochodzi z książki Al Dente - Maria Chiara Martinelli)
Można też kupić gotowe gnocchi. Ja najbardziej lubię te firm Rana i Lo Scoiattolo.
A ulubiony sos mojego dziecka do gnocchi jest banalnie prosty:
łyżka masła i 1/3 szklanki śmietanki 12%
tarty parmezan
mielony pieprz
Do małego garnka dodaję masło i śmietankę i podgrzewam ale bardzo ostrożnie, nie wolno zagotować śmietanki. Do ciepłego płynu dodaje parmezanu - sporo i mieszam aż powstanie jednolita masa. Dodaje trochę pieprzu i w razie potrzeby dodaję śmietanki (jak sos jest za gęsty) albo parmezanu (jeśli jest za rzadki).
Podgrzewam na bardzo małym ogniu, mieszam dokładnie i gotowe.
Polewam nim gotowe gnocchi, posypuję parmezanem i można jeść.