Gnocchi

Gnocchi

Gnocchi czyli włoski odpowiednik naszych kopytek. 

Przepis pochodzi z książki "Przepyszne ziemniaki" wyd. Reader's Digest .

 

Zdjęcie - Gnocchi  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Składniki :

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 250 g mąki + nieco do wyrabiania ciasta
  • sól

 

Ziemniaki umyć i ugotować do miękkości ( 20-25 minut ). Odlać wodę, odparować, obrać i dwukrotnie przecisnąć przez praskę do ziemniaków.

Do ciepłych ziemniaków dodać jajko, żółtko, mąkę i nieco soli. Zagnieść gładkie, jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką.

Ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek o średnicy 2-3 cm. Wałki pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy z nich lekko przycisnąć widelcem tak, aby na płaskiej powierzchni zostały małe, równoległe karby. Gnocchi ułożyć na oprószonej mąką ściereczce, nakryć drugą ściereczką i odstawić na 15 minut.

W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Gnocchi wrzucać partiami na wrzątek, gotować na średnim ogniu tak długo, aż wypłyną na wierzch. Wyjmować z wody łyżką cedzakową, odsączone przekładać na talerze.

Podawać na gorąco z ulubionym sosem.

Kategorie przepisów