Glazurowana rolada ze schabu

Glazurowana rolada ze schabu

Jest to pyszne danie na uroczysty obiad, wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania.

Składniki:

2 kg schabu bez kości

pół kostki masła

po łyżeczce tymianku, majeranku i lubczyku

sól, pieprz

100 g suszonych śliwek

Glazura:

mała puszka koncentratu pomidorowego

łyżka miodu

łyżka oliwy

łyżka sosu sojowego

Masło rozpuść, wymieszaj z ziołami, solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Schab rozkrój tak, aby utworzyć jeden duży płat mięsa - wyobraź sobie, że ma on kształt rolady i krój go tak, żeby odwinąć roladę. Rozkrojone mięso lekko zbij tłuczkiem i posmaruj masłem ziołowym. Ułóż w środku śliwki i zwiń roladę. Teraz pora na zabawę w chirurga - trzeba wziąć igłę z nitką i porządnie pozszywać mięso, tak aby z żadnej strony nie wypływało masło.

Zeszytą roladę ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego na około 200 stopni. Zazwyczaj taki kawałek schabu piecze się przez około 2 godziny.

Pół godziny przez końcem pieczenia posmaruj schab glazurą, wykonaną z wymieszanych składników.

Gotowy schab krój na szerokie plastry. Pasuje do frytek lub pieczonych ziemniaków (można je upiec razem ze schabem, w tym samym naczyniu - są pyszne).

Najlepszą zabawę dla nas zawsze stanowi wyciąganie ze schabu nitek :)

Kategorie przepisów