Glazurowana rolada ze schabu
Jest to pyszne danie na uroczysty obiad, wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania.
Składniki:
2 kg schabu bez kości
pół kostki masła
po łyżeczce tymianku, majeranku i lubczyku
sól, pieprz
100 g suszonych śliwek
Glazura:
mała puszka koncentratu pomidorowego
łyżka miodu
łyżka oliwy
łyżka sosu sojowego
Masło rozpuść, wymieszaj z ziołami, solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia. Schab rozkrój tak, aby utworzyć jeden duży płat mięsa - wyobraź sobie, że ma on kształt rolady i krój go tak, żeby odwinąć roladę. Rozkrojone mięso lekko zbij tłuczkiem i posmaruj masłem ziołowym. Ułóż w środku śliwki i zwiń roladę. Teraz pora na zabawę w chirurga - trzeba wziąć igłę z nitką i porządnie pozszywać mięso, tak aby z żadnej strony nie wypływało masło.
Zeszytą roladę ułóż w naczyniu do pieczenia i wstaw do pieca rozgrzanego na około 200 stopni. Zazwyczaj taki kawałek schabu piecze się przez około 2 godziny.
Pół godziny przez końcem pieczenia posmaruj schab glazurą, wykonaną z wymieszanych składników.
Gotowy schab krój na szerokie plastry. Pasuje do frytek lub pieczonych ziemniaków (można je upiec razem ze schabem, w tym samym naczyniu - są pyszne).
Najlepszą zabawę dla nas zawsze stanowi wyciąganie ze schabu nitek :)