Genialny sernik z rabarbarem
Ten sernik był po prostu genialny. Jedliśmy taki jeszcze lekko ciepły, nie do końca zastygnięty i nie sposób było mu się oprzeć. Stwierdziliśmy, że taki dobry, bo cieplutki, jednak nazajutrz był jeszcze lepszy, ostygł, stężał, a smaki się idealnie przegryzły. Lekko kwaskowaty rabarbar doskonale zbalansował słodycz sera i świetnie komponował się z mielonymi migdałami na spodzie ciasta, no mówię Wam po prostu poezja smaków i raj dla podniebienia.
Jeśli to Was nie zachęciło, to dodam, że jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, wystarczy zagnieść składniki na spód, pokroić rabarbar, zmiksować składniki masy serowej i upiec. Spróbujcie koniecznie tych pyszności.
Sernik z rabarbarem składniki i przygotowanie:
Spód:
- 150 g mielonych migdałów
- 60 g cukru
- 150 g masła
- 50 g mąki pszennej
Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy je na wielkość blaszki do pieczenia, moja miała wymiar 24x30 cm i odstawiamy do lodówki
Rabarbar:
- ok 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Łodygi rabarbaru myjemy starannie (nie ma potrzeby ich obierania) kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z cukrem i mąką. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy, a następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 15 minut.
Ser:
- 1 kg twarogu (użyłam takiego z wiaderka)
- 180g cukru
- 4 jajka
- 1 budyń waniliowy (40 g, bez cukru)
Twaróg, cukier, jajka i budyń miksujemy na gładką masę, bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. Masę serową wylewamy na podpieczony rabarbar. Pieczemy ko 60 min. w temperaturze 170°C.Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik do ostygnięcia.
Smacznego