Galaretka rabarbarowo-truskawkowa

Galaretka rabarbarowo-truskawkowa

Sklepowe galaretki – jak wiadomo – nie zawierają w ogóle owoców, a jedynie aromat owocowy i barwnik. Zrobienie domowej galaretki jest niewiele bardziej pracochłonne, a efekt smakowy bez porównania lepszy. Domowa galaretka z prawdziwych owoców jest milion razy smaczniejsza i zdrowsza niż kupna, a na dodatek możemy sami sobie komponować ulubione smaki. Ja zrobiłam swoją galaretkę z dwóch sezonowych składników, czyli rabarbaru i truskawek. A wszystko to w ramach wspólnego przygotowywania deserów z rabarbarem, w którym wzięłam udział razem z Anią, Gin, Panną Malwinną, Siankoo, Maggie, Wojciechem, Lejdi, Siaśką i Dobromiłą :)

Zdjęcie - Galaretka rabarbarowo-truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
GALARETKA RABARBAROWO-TRUSKAWKOWA
(2 porcje)
150g rabarbaru (2 małe łodygi),
150g truskawek (2 garście) + kilka sztuk do dekoracji,
3 czubate łyżeczki żelatyny,
3 łyżeczki cukru

Rabarbar oczyścić, drobno pokroić, zalać 1/2 szklanki wody i poddusić kilka minut, aż zmięknie. Dodać truskawki, całość zmiksować blenderem i krótko zagotować. Dosłodzić.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody przez kilka minut, następnie dodać do rabarbarowo-truskawkowego musu i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Przelać do pucharków lub szklanek, ostudzić po czym schłodzić w lodówce przez kilka godzin, aż deser stężeje.
Zanim galaretka stężeje całkowicie, udekorować ją pozostałymi truskawkami.

Zdjęcie - Galaretka rabarbarowo-truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Galaretka rabarbarowo-truskawkowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów