Fusilli bucati corti (fusilli corti) ai carciofi
Uwielbiam kuchnię polską, czyli wszelkie mięsiwa w gęstych sosach, jarzynki z zasmażkami, prażuchy okraszone skwarkami z boczki i bigos - koniecznie z suszonymi śliwkami!!! Kotlety w chrupiącej panierce i przede wszystkim ziemniaki. Na takie dania mam ochotę nawet w upalne dni. Ale czasem... czasem mam ochotę na coś innego... chociażby taki makaron z piwem i karczochami.
Karczochy... bardzo je lubię. Niby nic specjalnego w smaku, ale dla mnie mają to coś... coś, dzięki czemu zwykły makaron albo zupa nabiera "charakteru".
Fusilli bucati corti (fusilli corti) ai carciofi
Składniki:
- 350 g makaronu, np fusilli bucati corti (dałam fusilli corti)
- 300 - 350g karczochów ze słoiczka (w oleju) - użyłam karczochów w zalewie
- 1/2 szklanki piwa (wielbiciele mogą dolać więcej
- 3 duże pomidory
- duża czerwona cebula
- 2 - 3 zabki czosnku
- 20g masła
- łyżka oiwy
- pół pęczka zielonej pietruszki
- parmezan do posypania (ew. inny ser)
- sól
- pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wodzie al dente.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Smażymy ją na zimnym maśle z łyżką oliwy. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek i jeszcze chwilkę razem smażymy.
W międzyczasie pomidory obieramy ze skórki. Nacinamy je na krzyż i polewamy przez chwilę wrzątkiem. Obrane kroimy w kostkę, smażymy przez chwilę z cebulą i karczochami, po czym dodajemy piwo, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy wszystko przez 10 - 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Jeszcze przez chwilę gotujemy. Przed podaniem do makaronu dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki,a już na talerzach posypujemy danie parmezanem.
Smacznego!