Frittata z warzywami

Frittata z warzywami

Zdjęcie - Frittata z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Frittata z warzywami

Znacie to uczucie, gdy wydaje się, że za chwilę coś rozsadzi Wam głowę? Jeżeli nie, to jesteście szczęściarzami. Mnie ostatnio unieruchomił silny ból zatok. Fatalne uczucie. Nigdzie nie mogłam się ruszyć. Na szczęście mamy XXI wiek i możliwość zrobienia zakupów przez internet, nawet spożywczych. W oczekiwaniu na dostawę wykorzystałam resztki warzyw, które znalazły się jeszcze w lodówce i przygotowałam frittatę. Należy ona do mojej ulubionej kategorii - "robi się samo". Do frittaty można wykorzystać świeże warzywa lub ugotowane wcześniej, albo podobną mieszankę z serii mrożonek "warzywa na patelnie". Tak, czy inaczej przygotowuje się ją szybko i jest świetna na śniadanie lub lekki lunch. Chociaż ja lubię frittatę także na kolację. ;)

Składniki na 2 porcje: 100 g fasolki szparagowej (użyłam mrożonej)
100 g brokułu, podzielonego na drobne różyczki
1 marchewka
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka oleju
po szczypcie suszonego tymianku i lubczyku
4 jajka
2 łyżki mleka
sól i pieprz
garść żółtego sera, u mnie ementaler
posiekana natka pietruszki do posypania

Piekarnik rozgrzać do 200C. Fasolkę i brokuły obgotować przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Marchewkę pokroić na plasterki, paprykę w paski. Na patelni, którą można wstawić do piekarnika* rozgrzać olej. Podsmażyć na nim marchewkę i paprykę przez 2 -3 minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez 2 minuty, posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Smacznego!

* Jeżeli nie macie patelni, która nadaje się do zapiekania, można użyć naczynia do pieczenia. Przekładamy wtedy do niego podsmażone warzywa, zalewamy mieszanką jajeczną i pieczemy 2 -3 minuty dłużej. Zdjęcie - Frittata z warzywami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów