Francuskie tartinki z pieczarkami
Ponownie udostępniam łamy bloga młodym kuchcikom - takie tartinki wykonał dziś mój syn na kółku kulinarnym. Dokonaliśmy komisyjnej degustacji z werdyktem: wyborne!
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego
500 g pieczarek
1 cebula
oliwa do smażenia
natka pietruszki
sól, pieprz
tarty parmezan do posypania
1-2 roztrzepane jajka
Posiekaj cebulę i pieczarki. Na oliwie podduś cebulę, następnie dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż woda odparuje. Zostaw pieczarki, żeby trochę wystygły, i wymieszaj je z posiekaną drobno natką pietruszki.
Z ciasta francuskiego wycinaj koła o średnicy ok. 10 cm. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj widelcem. Nałóż 2 łyżki pieczarek, posyp parmezanem. Piecz przez około 10 minut w 200 stopniach. Tartinki najlepiej smakują na ciepło.