Francuskie tartinki z pieczarkami

Francuskie tartinki z pieczarkami

Ponownie udostępniam łamy bloga młodym kuchcikom - takie tartinki wykonał dziś mój syn na kółku kulinarnym. Dokonaliśmy komisyjnej degustacji z werdyktem: wyborne!

Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego

500 g pieczarek

1 cebula

oliwa do smażenia

natka pietruszki

sól, pieprz

tarty parmezan do posypania

1-2 roztrzepane jajka

Posiekaj cebulę i pieczarki. Na oliwie podduś cebulę, następnie dodaj pieczarki, smaż do momentu, aż woda odparuje. Zostaw pieczarki, żeby trochę wystygły, i wymieszaj je z posiekaną drobno natką pietruszki.

Z ciasta francuskiego wycinaj koła o średnicy ok. 10 cm. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i ponakłuwaj widelcem. Nałóż 2 łyżki pieczarek, posyp parmezanem. Piecz przez około 10 minut w 200 stopniach. Tartinki najlepiej smakują na ciepło.

Zdjęcie - Francuskie tartinki z pieczarkami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów