Francuski chleb na zakwasie

Francuski chleb na zakwasie

Zdjęcie - Francuski chleb na zakwasie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio dość rzadko robię chleby na zakwasie, bo poprzedni zakwas zagłodziłam :-( no ale mam nadzieję że tym razem będzie ok ... cudna chrupiącą skórką , lekko kwaskowy z miękkim miąższem w środku -oj niemożna się od niego oderwać. Polecam z tej strony

Zaczyn :
  • 1/4 szklanki zakwasu żytniego
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Wszystkie składniki wymieszać - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 6-12 godzin.

Ciasto właściwe:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • szklanka ciepłej wody +1 łyżka
  • cały zaczyn z dnia poprzedniego

Zaczyn, wodę oraz mąki połączyć razem i odstawić na ok 20 minut w ciepłe miejsce.

Następnie dodać sól i wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Powinno lekko się lepić - wyrabiać ok 10 minut.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 2-3 godzinki w zależności od zakwasu i temperatury w pomieszczeniu. 

  Następnie podzielić na dwie części i uformować chlebki , lub jeden duży. Przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić przykryte aby jeszcze podrosło do podwojenia objętości.

Na dno piekarnika wstawić blachę z szklanką wody, formę w której piekę chleb wykładam papierem i tam umieszczam ciasto - zostawiam do podwojenia objętości i wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę w 233 C 15 minut po czym zmniejszam temperaturę do 204 C i piekę jeszcze 20 - 25 minut. Wyciągam i studzę na kratce.

Smacznego 

Wydrukuj przepis

i jeszcze kilka fotek...

Zdjęcie - Francuski chleb na zakwasie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Francuski chleb na zakwasie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Francuski chleb na zakwasie   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kategorie przepisów