Francuski chleb na zakwasie
Ostatnio dość rzadko robię chleby na zakwasie, bo poprzedni zakwas zagłodziłam :-( no ale mam nadzieję że tym razem będzie ok ... cudna chrupiącą skórką , lekko kwaskowy z miękkim miąższem w środku -oj niemożna się od niego oderwać. Polecam z tej strony
Zaczyn :- 1/4 szklanki zakwasu żytniego
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mąki pszennej
Wszystkie składniki wymieszać - przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok 6-12 godzin.
Ciasto właściwe:- 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- szklanka ciepłej wody +1 łyżka
- cały zaczyn z dnia poprzedniego
Zaczyn, wodę oraz mąki połączyć razem i odstawić na ok 20 minut w ciepłe miejsce.
Następnie dodać sól i wyrobić na jednolite elastyczne ciasto. Powinno lekko się lepić - wyrabiać ok 10 minut.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 2-3 godzinki w zależności od zakwasu i temperatury w pomieszczeniu.
Następnie podzielić na dwie części i uformować chlebki , lub jeden duży. Przełożyć do foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawić przykryte aby jeszcze podrosło do podwojenia objętości.
Na dno piekarnika wstawić blachę z szklanką wody, formę w której piekę chleb wykładam papierem i tam umieszczam ciasto - zostawiam do podwojenia objętości i wstawiam do nagrzanego piekarnika piekę w 233 C 15 minut po czym zmniejszam temperaturę do 204 C i piekę jeszcze 20 - 25 minut. Wyciągam i studzę na kratce.
Smacznego
Wydrukuj przepisi jeszcze kilka fotek...