Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Zdjęcie - Francuska zupa cebulowa - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Jedna z tych potraw które tym lepiej smakują im więcej zjesz, może to zasługa wina, a może wyjątkowej kombinacji kilku prostych składników. Prawdziwi koneserzy do poniższych dodają jeszcze kieliszek dobrej brandy. To danie z pewnością nastroi Cię pozytywnie.

  • 600g cebuli
  • 2 małe kromki razowego chleba
  • 300 ml czerwonego wina (polecane: Shiraz, Beaujolais)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 60g masła
  • 1,2 l rosołu (wołowo-drobiowy)
  • liść laurowy, tymianek, gałka muszkatołowa, imbir mielony, pieprz, sól

Pokrojoną w półplasterki cebulę przysmażamy się na maśle na złoty kolor. W osobnym naczyniu doprowadzamy do wrzenia rosół. Do cebuli dodajemy wino, ocet i zostawiamy aż się zagotuje. W międzyczasie kromki razowego chleba kroimy się w kostkę. Cebulę wraz z winem przerzucamy do rosołu i zmniejszamy ogień. Na patelni po cebuli obsmażamy na łyżce masła chleb, tak aby powstały chrupiące grzanki. Gotowe wrzucamy do gotującego się na malutkim ogniu rosołu. Dodajemy liść laurowy.

Gotuje się, aż wszystkie składniki będą tak miękkie, że właściwie rozpadną się, co trwa około półtorej godziny. Na koniec przyprawiamy gałką muszkatołową, imbirem, tymiankiem, pieprzem i solą.

Podajemy z kromką razowego chleba zapieczoną z serem w piekarniku.
(function(d){ var js, id = 'facebook-jssdk'; if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement('script'); js.id = id; js.async = true; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; d.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(js); }(document));

Kategorie przepisów