Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa  cebulowa

To jest moje wspomnienie z wakacji :)  Podróż do Hiszpanii mieliśmy podzieloną na etapy, i dwa noclegi wypadły nam we Francji, w Avignon. Mój Mąż był już kiedyś w tym mieście w czasach studenckich, dla mnie był to pierwszy pobyt i byłam zachwycona. Avigon faktycznie robi duże wrażenie! Będąc we Francji, musiałam oczywiście spróbować czegoś francuskiego - w restauracji wpadła mi w oko zupa cebulowa. Smakowała mi bardzo, smak został w pamięci i będę starała się go odtworzyć. Poniższy przepis cytuję za stroną Ugotuj.to, ponieważ wydaje mi się, że najbardziej odpowiada temu, co jadłam.

Składniki:

1/2 kg cebuli
5 dag masła
1 łyżeczka suszonego tymianku
1-2 ząbki czosnku
szczypta szałwii
listek laurowy
1 łyżeczka miodu
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
2-3 szklanki esencjonalnego bulionu z kurczaka
sól
pieprz
grzanki z bułki
5 dag tartego sera (np. gruyere'a lub ementalera)

Masło stop w rondlu i wrzuć pokrojoną w cienkie plasterki cebulę. Duś, mieszając, aż stanie się miękka. Dodaj posiekany czosnek, listek laurowy, tymianek i szałwię. 
Mieszając, podgrzewaj na maleńkim ogniu około 30 minut. Dodaj miód i podgrzewaj jeszcze 5 minut. Wlej wino, wymieszaj, zwiększ płomień. Gdy cały płyn wyparuje, dodaj gorący bulion i gotuj na małym ogniu kolejne 30 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Kiedy zupa jest już gotowa, rozlej ją do żaroodpornych miseczek, wrzuć na wierzch grzanki z bułki i posyp tartym serem. Zapiekaj kilka minut w temp. 80°C. Wyjmij z pieca, gdy tylko ser się zrumieni.

Zdjęcie - Francuska zupa  cebulowa  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów