Forszmak z kurczakiem

Forszmak z kurczakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą i ogórkiem kiszonym to sycąca zupa, która idealnie nadaje się w sezonie jesienno-zimowym.

Zupa forszmak z kurczakiem możesz również wykonać w wersji z dodatkiem ziemniaków do środka. Wystarczy po dodaniu surowego kurczaka dodać także pokrojone 1-2 nieduże ziemniaki w drobną kosteczkę. Zupa dzięki dodaniu ziemniaczków lekko się zagęści i warto dodać tylko połowę zasmażki.

Forszmak z kurczakiem uwielbiam, rozgrzewa w zimie i jest treściwa.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.

Zdjęcie - Forszmak z kurczakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

FORSZMAK Z KURCZAKIEM

SKŁADNIKI:

  • 1 mała cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 l bulionu drobiowego
  • podwójny filet z kurczaka (ok. 600 g)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 3 nieduże ogórki kiszone
  • 400 g pomidorów krojonych z puszki

DODATKOWO

  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 1/2 łyżki mąki
  • 1 1/2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła oraz łyżkę oleju, dodajemy cebulkę i podsmażamy. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Dodajemy do podsmażonej cebulki i lekko solimy, obsypujemy papryką ostrą i słodką oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażamy ok. 10 minut. Paprykę kroimy w kosteczkę i dodajemy do pieczarek, smażymy ok. 5 minut.
W garnku do wrzącego bulionu dodajemy podsmażone warzywa. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do bulionu. Gotujemy na niedużym ogniu przez 10 minut. Następnie dodajemy kukurydzę, pomidory z puszki i gotujemy 5-10 minut. Na koniec dodajemy pokrojone w pół plasterki ogórki kiszone i majeranek.
Na patelni rozgrzewamy masło, następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy np. rózgą kuchenną, aby nie powstały grudki. Dodajemy po łyżce zupę i energicznie mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy zasmażkę do zupy i gotujemy ok. 5 minut (doprawiamy solą i pieprzem do smaku). Podajemy zupę oprószoną koperkiem lub natką pietruszki ze świeżym pieczywem.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy