Forszmak z kurczakiem

Forszmak z kurczakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą i ogórkiem kiszonym to sycąca zupa, która idealnie nadaje się w sezonie jesienno-zimowym.
Zupa forszmak z kurczakiem możesz również wykonać w wersji z dodatkiem ziemniaków do środka. Wystarczy po dodaniu surowego kurczaka dodać także pokrojone 1-2 nieduże ziemniaki w drobną kosteczkę. Zupa dzięki dodaniu ziemniaczków lekko się zagęści i warto dodać tylko połowę zasmażki.
Forszmak z kurczakiem uwielbiam, rozgrzewa w zimie i jest treściwa.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słono.
FORSZMAK Z KURCZAKIEM
SKŁADNIKI:
- 1 mała cebula
- 400 g pieczarek
- 1 duża papryka czerwona
- 1 l bulionu drobiowego
- podwójny filet z kurczaka (ok. 600 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka kukurydzy
- 3 nieduże ogórki kiszone
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
DODATKOWO
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz do smaku
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 1/2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę
kroimy
w
drobną
kosteczkę.
Na
patelni
rozgrzewamy
łyżkę
masła
oraz
łyżkę
oleju,
dodajemy
cebulkę
i
podsmażamy.
Pieczarki
myjemy,
obieramy
i
kroimy
na
plasterki.
Dodajemy
do
podsmażonej
cebulki
i
lekko
solimy,
obsypujemy
papryką
ostrą
i
słodką
oraz
dodajemy
przeciśnięty
przez
praskę
czosnek.
Podsmażamy
ok.
10
minut.
Paprykę
kroimy
w
kosteczkę
i
dodajemy
do
pieczarek,
smażymy
ok.
5
minut.
W
garnku
do
wrzącego
bulionu
dodajemy
podsmażone
warzywa.
Filet
z
kurczaka
kroimy
w
kostkę
i
dodajemy
do
bulionu.
Gotujemy
na
niedużym
ogniu
przez
10
minut.
Następnie
dodajemy
kukurydzę,
pomidory
z
puszki
i
gotujemy
5-10
minut.
Na
koniec
dodajemy
pokrojone
w
pół
plasterki
ogórki
kiszone
i
majeranek.
Na
patelni
rozgrzewamy
masło,
następnie
dodajemy
mąkę
i
energicznie
mieszamy
np.
rózgą
kuchenną,
aby
nie
powstały
grudki.
Dodajemy
po
łyżce
zupę
i
energicznie
mieszamy
do
połączenia.
Następnie
wlewamy
zasmażkę
do
zupy
i
gotujemy
ok.
5
minut
(doprawiamy
solą
i
pieprzem
do
smaku).
Podajemy
zupę
oprószoną
koperkiem
lub
natką
pietruszki
ze
świeżym
pieczywem.