Fondant waniliowy
Waniliowy Weekend dobiega końca, więc na słodki finał razem z Siaśką, Lejdi i Wojciechem przygotowaliśmy waniliowe fondanty, czyli ciepłe pieczone desery z płynnym środkiem. Dziękuję, że chcieliście dołączyć do wspólnego pieczenia tego deseru :)
Przepis na te fondanty znalazłam jakiś czas temu na tej stronie i po przeanalizowaniu receptury okazało się, że jest to waniliowa wersja klasycznych czekoladowych fondantów, które już kiedyś robiłam :) Przepis minimalnie zmieniłam, m.in. zmniejszając ilość cukru. Fondanty były obłędnie pyszne i bardzo waniliowe... :)
FONDANT WANILIOWY
(4 sztuki)
100g białej czekolady,
100g masła,
2 jajka,
2 żółtka,
2 łyżki drobnego cukru,
100g mąki,
½ laski wanilii lub 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
odrobina masła i mąki do wysypania foremek,
odrobina kakao do posypania deseru
4 foremki (ramekiny) wysmarować masłem i wysypać cukrem pudrem. Odstawić do lodówki.
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Odstawić na 10 minut, aby trochę przestygła.
W tym czasie w misce ubić jajka, żółtka i cukier na jasną, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać łyżką, następnie stopniowo wlewając czekoladę, mieszać, aż powstanie jednolita, gładka masa.Na koniec dodać nasiona wyskrobane z laski wanilii lub ekstrakt waniliowy.
Powstałe ciasto nałożyć do foremek.
Piec fondanty w 180 stopniach przez 10-12 minut, aż z wierzchu ciasto się zapiecze.
Aby wyjąć fondanty na talerzyk, należy okroić brzegi foremek nożem, przykryć foremkę odwróconym talerzykiem i sprawnie obrócić o 180 stopni. Można też nie wyjmować ich tylko jeść łyżeczką wprost z foremki.
Gorące ciastko posypać odrobiną kakao. Podawać od razu.
Uwaga: Deser można przygotować wcześniej, rozlać do foremek i surowy trzymać w lodówce max. 1 dzień. Deser wyjęty z lodówki potrzebuje więcej czasu na pieczenie (ok. 15 minut).