Florentynki

Florentynki

Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybkie, chrupiące ciasteczka, które nie tylko pysznie smakują ale i nie idą w boczki. Wszystko co potrzebujecie to trochę różnorodnych ziarenek, jajka i dowolne słodzidło lub po prostu cukier. Ubijamy mieszamy i mamy pyszną, zdrową przekąskę w sam raz do kawy. Wiadomo że jeśli zjecie wszystkie naraz to już tak zdrowo nie będzie, ale ja wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi, byle z rozsądkiem, bo jeśli będziemy zjadać całą blachę ciasta na raz to żadne magiczne tabletki na odchudzanie nie pomogą.

Składniki:

  • 2 małe jajka
  • 100 g erytrytolu ( możecie użyć cukru)
  • 200 g słonecznika
  • 120 g płatków migdałowych
  • 50 g pestek dyni
  • 30 g sezamu
  • 30 g siemienia lnianego
  • 30 g suszonej żurawiny

Wszystkie składniki dostaniecie na Skworcu.pl

Jajka ubijamy z erytrytolem (cukrem) na biała puszystą masę. Wszystkie ziarenka mieszamy ze sobą dodajemy ubitej jajka i ponownie mieszamy całość.

Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a na papier wykładamy łyżką masę cząsteczkową i nadajemy kształt naszym ciasteczkom (jak widzicie moje perfekcyjnie okrągłe nie są, ale tu chodzi o smak).

Gotowe ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 st. C (ja piekłam z termoobiegiem, bo ciasteczka miałam na dwóch blachach) przez ok 15 minut na złoty kolor.

Po upieczeniu zostawiamy na blaszce do ostygnięcia.

Przyjemnego chrupania


Zdjęcie - Florentynki - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów