Flaki z mięsem drobiowym
Flaki – nazwa tej potrawy pochodzi z jednego z głównych składników, czyli z fragmentów żołądka wołowego, który jest oczyszczony i pokrojony w cienkie poprzeczne paski. Używa się także żołądków wieprzowych. Flaki znane były już w XIV wieku i były uwielbianym posiłkiem króla Władysława Jagiełły. Znane są również w innych kuchniach m. in. czeskiej, austriackiej, francuskiej, niemieckiej, włoskiej czy kuchniach azjatyckich. Różnią się od polskich flaków sposobem doprawienia. Surowe flaki są bogate w związki wapnia i zawierają go więcej niż mięso. Dostępne są świeże lub jako gotowy produkt w słoikach lub puszkach.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Trudność: Łatwe
Porcje: 4 porcje
Przygotowanie: 30 min.
Gotowanie: 1 godz.
30
min.Kalorie: 290 kcalFlaki nie takie straszne jak nazwa. W przygotowaniu bardzo proste a w smaku wyjątkowe. Pyszna, polska, gulaszowa i pożywna zupa na zimne dni.
Składniki:1 kg flaków świeżych
1 kurczak z wolnego wybiegu lub porcje drobiu
1 porcja włoszczyzny rosołowej
1 mała cebula (poza włoszczyzną)
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka majeranku
sól i pieprz do smaku
- Zasmażka:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki płaskiej papryki ostrej
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie bulionu. Włóż do garnka poporcjowanego kurczaka i zalej zimną wodą. Dodaj włoszczyznę uprzednio oczyszczoną i pokrojoną w kosteczki. Gotuj około godziny (do miękkości mięsa)
- Wyjmij z wywaru mięso (zostaw włoszczyznę). Mięso pokrój lub poszarp na drobne kawałki. Dodaj mięso drobiowe do rosołu.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na patelni. Po zeszkleniu dodaj ją do rosołu.
- Flaki dokładnie obmyj i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie odcedź, ponownie dokładnie opłukaj i ponownie gotuj 10 min. Po drugim gotowaniu odcedź, dokładnie opłukaj, pokrój w paski i dodaj do wywaru.
- W pierwszej kolejności należy do garnka włożyć poporcjowanego kurczaka, włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz, zalać zimną wodą i gotować wolno do miękkości mięsa. Mięso z wywaru wyjąć a rosół przecedzić.
- Dodać do wywaru pozostałe przyprawy i gotować do miękkości flaków.
- Przygotowujemy zasmażkę: masło i mąkę smażymy do zbrązowienia, wyłączamy gaz, dodajemy paprykę i mieszamy z niewielką ilością zimnej wody, dodajemy do flaków. Zagotowujemy.
Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto
Facebook ProstePestoPolub nas na Facebook