Fit sernik z wiśniami
Nie wiem jak Wy ale ja jestem ogromną fanką serników, nie mam jakiegoś jednego ulubionego i ciągle tworzę nowe wersje. Tym razem wymyśliłam sobie puszysty sernik w zdrowszej wersji, bo słodzony ksylitolem na orkiszowym spodzie i do tego jeszcze oblany wiśniową frużeliną, bo trzeba było zużyć zapas wiśni, które zalegały w moim zamrażalniku. Nie będę go zachwalać, spójrzcie tylko jak wyglądał to mówi wszystko.
Spód:
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
- 100 g masła
- 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 3 łyżki letniej wody
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto i wyłożyć nim spód tortownicy (26 cm) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Ser:
- 800g twarogu (może być z wiaderka)
- 3 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g każdy)
- 7 jajek
- 4 łyżki ksylitolu lub innego słodzidła
- szczypta soli
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywna pianę. Resztę składników miksujemy ze sobą na gładka masę. Łączymy ostrożnie z białkami wykładamy na spód, a następnie wstawiamy do piekarnika i pieczemy w 180’C przez ok godzinę. Jeśli sernik zbyt mocno się rumieni zmniejszamy temperaturą do 160 st, lub przykrywamy go folią aluminiową.
Frużelina wiśniowa:
- ok 300 g wiśni (u mnie mrożone)
- 150 ml wody
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wiśnie wrzucamy do rondla, wlewamy 2/3 wody i podgrzewamy, żeby owoce się rozmroziły. W pozostałej wodzie (50 ml) rozprowadzamy mąkę, wlewamy do owoców i zagotowujemy, a następnie studzimy i polewamy zimny sernik.
Uwagi:
- Sernik będzie także świetnie smakował bez spodu
- Jeśli nie chcecie go robić w wersji fit możecie użyć białego cukru i mąki pszennej, też z pewnością się uda i będzie pyszny.
- Zamiast wiśni można użyć malin, jagód lub truskawek
- Makę orkiszową i ksylitol kupuję n Skworcu.com.pl