Fit guziczki
Jest bardzo dużo przepisów na ciasteczka - guziczki. Ja - ze względu na fakt, że na święta przygotowujemy głównie bardzo słodkie ciasta i ciasteczka - zdecydowałam się na wersję nieco "odchudzoną" :) Te guziczki są mało słodkie, zrobione z płatków owsianych, orzechów i mąki pełnoziarnistej. Po upieczeniu najlepiej przechowywać je w szczelnym pojemniku lub metalowej puszce.
Składniki na około 40 ciasteczek:
- 70 g płatków owsianych
- 60 g orzechów włoskich
- 110 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g masła
- 40 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka
W młynku do kawy lub malakserze umieścić płatki i orzechy i drobno zmielić. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść. Gdy ciasto będzie zbyt suche dodać jeszcze odrobinę mleka. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny. Następnie, schłodzone ciasto wyjąć, odrywać z niego niewielkie kawałki, a następnie wałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub folii spożywczej, na grubość 3-4 mm. W razie potrzeby podsypywać delikatnie mąką. Wycinać krążki o średnicy 3-4 cm (fot.1) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy wszystkie krążki będą już ułożone na blaszce, używając mniejszego kieliszka lub zakrętki odciskać na ciasteczkach kółeczko (fot.2) (można najpierw zanurzać kieliszek lub zakrętkę w mące), a za pomocą słomki wycinać dwie lub cztery dziurki w guziczkach (fot.3).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C (z termoobiegiem) przez 10-12 minut, na złoty kolor. Studzić na kratce (fot.4).
Źródło: mysweetworld.pl
drukuj przepis