Filety z indyka z sherry
Dzisiejszy przepis na mięso jest typowo włoski, zaczerpnięty z książki kucharskiej Buonissimo! Gino D’Acampo. Swoją drogą bardzo polecam tego autora. Ja na razie jestem w posiadaniu jednej jego książki wypróbowałam kilka przepisów i wszystkie są rewelacyjne. Uwielbiam kuchnię włoską w takim wydaniu – prostą, pełną smaku, ale jednocześnie lekką. To mięso idealnie wpisuje się ten opis. Dzięki dodatkowi szynki i obsmażeniu w winie jest naprawdę aromatyczne i soczyste. Do tego wystarczy puree (u mnie z fasoli) i prosta sałatka, lampka wina i możemy podejmować gości lub zasiąść do pysznej kolacji we dwoje. Polecam z całego serca.
Składniki:
- 4 filety z indyka
- 4 plastry szynki długodojrzewającej (w oryginale parmeńska, u mnie śniadaniowa)
- Opcjonalnie listki szałwii
- 50g masła
- 3 łyżki oliwy
- 180ml sherry lub innego wzmacnianego wina (w oryginale marsala)
- Sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Filety cienko rozbić między folią spożywczą. Każdy doprawić i przekroić na pół. Szynkę również pokroić na połówki i każdy kawałek położyć na połówce fileta. Opcjonalnie położyć 2 listki szałwii i zabezpieczyć całość wykałaczką. Na patelni rozpuścić połowę masła i dodał oliwę, aby masło się nie paliło. Krótko obsmażyć z obu stron filety zaczynając stroną z szynką. Mięso zdjąć z patelni i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika nagrzanego do 65st. C). Na patelnię dodać resztę masła, rozpuścić i dolać wino. Dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż część płynu odparuje. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Filety wyjąć i ponownie obsmażyć 30sek z dwóch stron dokładni obtaczając w sosie. Podawać natychmiast na podgrzanym talerzu z dodatkiem puree i sałatki.
Smacznego!