Fazolová polévka se smetanou
Fazolová polévka se smetanou
Składniki:
200 g białej fasoli (ja użyłam takiej z puszki)
4 średnie ziemniaki
1 opakowanie przecieru pomidorowego (ok. 500 g)
1 łyżka masła
200 ml śmietany 18%
1 cebula
200 g wędzonki
600 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
10 ziarenek czarnego pieprzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki mąki pszennej
pęczek pietruszki
sól do smaku
Przygotowanie:
Drobno pokrojoną wędzonkę oraz cebulę na złoto obsmażamy na oliwie. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę i gotujemy w mniej więcej połowie bulionu. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, a następnie gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodajemy fasolę, podsmażoną z cebulą wędzonkę oraz przyprawy tj. paprykę, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Całość gotujemy aż wszystkie składniki będą miękkie. Z masła i mąki robimy na głębszej patelni zasmażkę, dolewamy do niej pozostałą połowę bulionu dokładnie mieszając, a następnie przelewamy ją do gotującej się zupy. Ściągamy zupę z ognia i zabielamy śmietaną. Na talerzu zupę ozdabiamy świeżą natką pietruszki. Przed podaniem można usunąć z naszej zupy liście laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu.
Smacznego :-)