Faworki
Najbardziej lubię pięknie pachnące śmietaną i bardzo kruche, na takie właśnie znalazłam przepis na blogu Atiny. Polecam!
Składniki:
420 g maki (np. tortowej)
7 żółtek
6 łyżek kwaśnej gęstej smietany
2 łyżki spirytusu lub octu
cukier waniliowy
szczypta soli
Dodatkowo:
smalec do smażenia
cukier puder do smażenia
Z podanych składników zagniatamy ciasto , a następnie bardzo długo je wyrabiamy i zbijamy tłuczkiem ok. 10 minut.
Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na min. 1 godzinę.
Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy. Kroimy w ukośne paski, każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy.
Smażymy na złoty kolor, kilka sekund z każdej strony, a następnie osączamy na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!