Faworki

Faworki

Najbardziej lubię pięknie pachnące śmietaną i bardzo kruche, na takie właśnie znalazłam przepis na blogu Atiny. Polecam!


Zdjęcie - Faworki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faworki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Faworki  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

420 g maki (np. tortowej)

7 żółtek

6 łyżek kwaśnej gęstej smietany

2 łyżki spirytusu lub octu

cukier waniliowy

szczypta soli

Dodatkowo:

smalec do smażenia

cukier puder do smażenia


 

Z podanych składników zagniatamy ciasto , a następnie bardzo długo je  wyrabiamy i zbijamy tłuczkiem ok. 10 minut.

Zawijamy w folię i wkładamy  do lodówki na min. 1 godzinę.

Schłodzone ciasto dzielimy na 3 części i każdą cieniutko rozwałkowujemy. Kroimy w ukośne paski, każdy pasek nacinamy w środku i przekładamy.

Smażymy na złoty kolor, kilka sekund z każdej strony, a następnie osączamy na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Kategorie przepisów