Faworki / VI / o smaku amaretto
Kolejna taca faworków właśnie przygotowana do spożycia. Kruchutkie , delikatne i pachnące amaretto.
Jednym ze składników ciasta na faworki jest alkohol / często zastępowany octem/, który może dodatkowo pełnić rolę aromatu wzbogacający smak naszych smażonych smakołyków. Doskonale sprawdza się tu dodatek rumu, koniaku, dowolnego likieru np. anyżowego lub amaretto.
Składniki:
- 250 szklanki mąki pszennej
- 4 żółtka
- ok. 3 łyżki gęstej śmietany
- szczypta soli
- 2 łyżki likieru amaretto
- 500 g smalcu lub oleju rzepakowego ,
- cukier puder z wanilią/ do posypania
Wykonanie:
-Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i alkoholu zagnieść gładkie , sprężyste ciasto konsystencji takiej jak na pierogi / powinny utworzyć się w nim pęcherzyki powietrza/. -Ciasto owinąć w folię i odłożyć na ok. 1 godz. w chłodne miejsce.
- Następnie rozwałkować je cieniutko i pokroić na ukośne pasy długości 10-12 cm i szerokości 3 cm. /można użyć ozdobnego radełka/ -Każdy pasek naciąć wzdłuż na środku, koniec paska przewinąć przez otwór. -Jeśli w trakcie wałkowania używamy do podsypywania ciasta maki , należy jej nadmiar omieść przed smażeniem przy pomocy pędzelka - Gotowe faworki smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu. -Gdy się przyrumienią, przewrócić je na drugą stronę.
-Usmażone faworki ułożyć na bibule, lub papierowym ręczniku by ociekły z tłuszczu. - Przełożyć na półmisek i posypać waniliowym cukrem pudrem