Faworki V
Do przygotowania tych faworków potrzebujemy niewiele składników, kilkanaście minut na wyrobienie oraz pokrojenie ciasta i kolejne kilkanascie minut na smażenie . Efekt: ...............dwa kopiate talelrze kruchutkich, delikatnych chruścików. Karnawał w pełni , a faworki /chruściki / najbardziej smakują o tej właśnie porze roku. Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 żółtka
- ok. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
- 1 łyżka spirytusu/lub octu/
- szczypta soli
- tłuszcz do głębokiego smażenia /ok.500 g :smalec lub olej/
- cukier puder/ do posypania
Wykonanie: -Z podanych składników zagnieść ciasto takie twarde jak na makaron. -Przy pomocy wałka ciasto mocno wybić powtarzając czynność spłaszczania, składania i wybijania kilkakrotnie, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.
-Ciasto przykryć ściereczką lub owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski 10/3 cm /można mniejsze/. -Na środku zrobić krótkie nacięcie i przewinąć jeden koniec tak, by aby utworzył się węzeł. -Smażyć z obu stron na głębokim , gorącym tłuszczu /na jasnozłoty kolor/.
Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu /na ręczniku papierowym/ , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
zapraszam również na :
faworki I po włosku
faworki II na piwie
proste faworki III
faworki IV z piekarnika
kolorowy chruścik
czekoladowe wiatraczki
faworki z bitą śmietaną i czekoladą