Faworki V

Faworki V

Zdjęcie - Faworki V - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Do przygotowania tych faworków potrzebujemy niewiele składników, kilkanaście minut na wyrobienie oraz pokrojenie ciasta i kolejne kilkanascie minut na smażenie . Efekt: ...............dwa kopiate talelrze kruchutkich, delikatnych chruścików. Karnawał w pełni , a faworki /chruściki / najbardziej smakują o tej właśnie porze roku. Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • ok. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu/lub octu/
  • szczypta soli
  • tłuszcz do głębokiego smażenia /ok.500 g :smalec lub olej/
  • cukier puder/ do posypania

Wykonanie: -Z podanych składników zagnieść ciasto takie twarde jak na makaron. -Przy pomocy wałka ciasto mocno wybić powtarzając czynność spłaszczania, składania i wybijania kilkakrotnie, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.
-Ciasto przykryć ściereczką lub owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski 10/3 cm /można mniejsze/. -Na środku zrobić krótkie nacięcie i przewinąć jeden koniec tak, by aby utworzył się węzeł. -Smażyć z obu stron na głębokim , gorącym tłuszczu /na jasnozłoty kolor/.
Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu /na ręczniku papierowym/ , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem. Zdjęcie - Faworki V - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Faworki V - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

zapraszam również na :

Zdjęcie - Faworki V - Przepisy kulinarne ze zdjęciami faworki I po włosku
faworki II na piwie
proste faworki III
faworki IV z piekarnika


kolorowy chruścik


czekoladowe wiatraczki


faworki z bitą śmietaną i czekoladą

Kategorie przepisów